Турското посолство в България е шпионирало критици на Ердоган

Посолството на Турция в София е участвало в мащабна шпионска кампания срещу учители, журналисти и критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разкрива комюнике на външното министерство, публикувано от Nordic Monitor.

Според официалния документ турското посолство е събирало информация за турски и български граждани, за които се е смятало, че са свързани с движениетона Фетхуллах Гюлен „Хизмет”, представители на български неправителствени организации, учители и служители от местни училища и журналисти, които са работили за българското издание на ежедневника „Заман“, и е докладвало на турското външно министерство.

Документът на външно министерство разкрива, че списъкът с имена е предаден на полицейското управление в провинция Ризе на 11 ноември 2016 г. от генералната дирекция на консулската служба, за да послужи като отправна точка на наказателно преследване по обвинения в тероризъм. Поверителният документ включва номерата на турските и българските паспорти на критиците на турския президент в България. Той е подписан от тогавашния ръководител на департамента Йозгюр Гьокмен, който е първи съветник в турското посолство в австрийската столица Виена от януари 2017 г. Австрия е сред страните, в които през последните години турските правителствени агенти са засилили шпионажа срещу турци и турски организации.

След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. турските посолства и консулства станаха инструменти за шпиониране в ръцете на турските власти. Турските дипломатически и консулски представителства по света систематично са шпионирали критици на президента Ердоган, профилирали са техните организации сякаш са част от терористична организация. Работата като учител в училища, вдъхновени от Гюлен, или участие в институции с нестопанска цел, свързани с движението в чужбина, се считат за терористични актове от правителството на Ердоган. Ясно е, че турските дипломатически мисии нарушават вътрешното законодателство на приемащите държави и принципите на международното право, като провеждат незаконни кампании за събиране на информация и обширни разузнавателни операции. Пратениците на Ердоган се ползват от привилегиите и имунитета, описани в международните конвенции, докато систематично са шпионирали критици на президента, събирали са информация за турци, живеещи в чужбина, и са я предавали в централата.  Документът разкрива и тайна шпионска дейност на българска територия, която е насочена към критиците на президента.

През февруари външният министър Мевлют Чавушоглу потвърди тайните шпионски операции на турски дипломати на чужда земя. Чавушоглу каза, че турските дипломати, назначени в посолства и консулства, са получили официални указания от правителството как да провеждат подобни дейности в чужбина. „Ако погледнете определението за дипломат, всичко става ясно. … Събирането на разузнавателна информация е задължение на дипломатите“, каза Чавушоглу на турски журналисти на 16 февруари 2020 г. след конференция по сигурността в Мюнхен, добавяйки: „Разузнаването и събирането на информация са факт“.

Турското правителство също се е възползвало от проердоганските мрежи и организации на турската диаспора. През последните няколко години сдруженията на турската диаспора бяха обвинени, че действат като дългата ръка на режима на Ердоган в Европа, а някои от тях са поставени под наблюдение от местните контраразузнавателни агенции. След опита за преврат някои европейски държави започнаха разследвания срещу турските имами, свързани с Турската дирекция по религиозните въпроси („Дианет“) – идеологически и политически държавен апарат, натоварен с разпространението на политическата ислямистка идеология на Ердоган, както в страната, така и извън нея.

със съкращения

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.