Турското външно министерство привика българския посланик в Анкара

Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков е бил извикан на спешна среща в Министерството на външните работи на Турция късно снощи за разговори, съобщи БНР.

На срещата с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България и пренасочват избирателите по време на българските избори. Това съобщи официалната телевизия на страната ТРТ.

На срещата с българския посланик в Анкара, турската страна е изложила позиция, в която привикването на турската посланичка в българското Външно министерство и “поставянето на дневен ред на неоснователни твърдения от страна на българските институции било посрещнато с неразбиране”. Било посочено, че Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика. На посланик Чолаков, е била връчена нота, съобщи още ТРТ.

По повод протестите и антитурските възгласи на събралите се снощи пред турското посолство членове и единомишленици на националистическата партия Възраждане с лидера й Костадин Костадинов, главният редактор на Маргиналия Юлиана Методиева написа във фейсбук профила си:

Министерството на външните работи и МВР ръководено от Бойко Рашков извършват подла услуга на предстоящия дебат между кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков. На кой западен посланик ще му хареса хвърляните домати и „родолюбивите“ закани, които се изсипват в момента пред колегите им от Анкара? На никой. В паметта на тежките екскомунисти и техните синове със сигурност са записани онези срамни „граждански“ митинги на бул. Васил Левски през 1989 г. с надписи „Турци, вървете си“. Те, турците тогава, наистина си тръгнаха от страната ни. Бяха 300 хиляди, а на конференция на ОССЕ в Париж министърът на външните работи на Турция Месут Йълмаз постави въпроса за репресиите срещу турци в България.

Беше времето на Тодор Живков, беше времето на бруталната Държавна сигурност, беше комунизъм, българските националисти тържествуваха: децата им мразеха турците и изписваха с червило по плакатите етническата си омраза.
Същото ли е?

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.