Турция: Арестуван е шефът на бюрото на „Амнести интернешънъл“

Директорът на представителството на най-голямата международна правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ в Турция Танер Килич, е измежду 23 юристи, арестувани в намиращия се в западната част на Турция град Измир, съобщава англоезичният сайт на радио „Дойче веле“, като се позовава на съобщение на самата организация. Тези хора са подозирани в това, че имат връзки с намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен.

Килич е поставен под домашен арест в дома си в Измир във вторник, след като е бил отведен принудително от офиса на правозащитната организация.

„Ние призоваваме турските власти незабавно да освободят Танер Килич, както и другите 22 юристи и да оттеглят всички обвинения срещу тях“, заяви генералният секретар на „Амнести интернешънъл“ Шалил Шети.

„Танер Килич дълги години по един забележителен начин се бори в Турция, за да защити тези свободи, които днешните власти имат намерение да потъпчат“, добави Шети.

Намиращата се в Лондон централа на правозащитната организация твърди, че няма причина да се вярва, че арестът му е свързан с неговата работа тях. Той е директор на турското бюро на организацията от 2014 г.

Турското правителство твърди, че Гюлен е човекът, който е разпоредил на 15 юли миналата година да бъде извършен опит за държавен преврат в страната. Самият проповедник енергично отрича всякаква съпричастност към него.

От юли 2016 г. до сега турските власти арестуваха около 50 000 души по подозрение, че са участвали в опита за преврат и уволниха от постовете им около 150 000 държавни служители по същата причина. Между тях има войници, полицаи, учители и университетски преподаватели и други.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.