Турция дава още по-големи правомощия на полицията си

Споделете статията:

Депутатите от управляващата партия “Справедливост и развитие” предложиха неочаквано на турския парламент законопроект, който  увеличава правомощията на полицията да претърсва, а на съда – да задържа. Проектът въвежда ново обвинение, което вероятно ще се използва срещу критиците на правителството и ще ограничи правото на достъп на адвокатите до доказателствата срещу клиентите им в етапа на разследването.

След преглед от Комисията по правосъдието в парламента, в следващите дни законопроектът може да бъде даден за гласуване. Според експерта по Турция от Хюман Райтс Уоч Ема Сенклер-Уеб турското правителство изглежда възнамерява да върне назад собствените си твърде необходими реформи за контрол на претърсването. То рискува да възстанови злоупотребяващите полицейски практики от миналото.

Предложените промени идват след ожесточените протести в Диарбекир и други, главно кюрдски, градове, в началото на октомври. Тогава загинаха 40 души. Висши представители на турското правителство говориха за нуждата от увеличаване на полицейските правомощия за използване на смъртоносна сила срещу протестиращи, които хвърлят коктейли “Молотов”. Все още не са предложени никакви нови правни поправки по тези проблеми и настоящият закон е по-съсредоточен върху увеличаващите се правомощия на криминалното разследване и санкциите като конфискация на собственост.

В 35-те текста на законопроекта има пет проблемни момента, които променят криминалния процесуален кодекс и турския наказателен кодекс, както и други закони: увеличават се правомощията на полицията да обискира и претърсва; увеличават се правомощията на съда да конфискува собственост; увеличава се броят на престъпленията, за които съдът може да издава призовки; ограничава се достъпът на адвокатите до доказателства срещу клиентите им; въвежда се ново криминално нарушение за „отправяне на заплахи” срещу обществени или правителствени лица.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.