Турция изтегля оставащите 1,500 мигранти от граница с Гърция по р. Еврос-Марица

Гръцките медии отбелязват, че се навършва месец откак в края на февруари Турция отвори границата си с Гърция за мигрантите, насърчавайки ги да преминат на гръцка територия.

Алтернативният министър на миграцията и даване на убежище Г. Кумуцакос е разкрил пред парламента организирания план на  Турция за придвижване на мигранти към Гърция. Той е говорил за това, което му е казал турският министър на вътрешните работи на съседната страна С. Сойлу през октомври миналата година за всекидневно придвижване на кервани от мигранти и бежанци по границата: «Ще ви изпратя, казал е тогава Сойлу, 25.000 мигрантки в събота, 50.000 в неделя и 75.000 в понеделник. Днес разкривам онова, което ми каза той тогава. Значи, е ставало въпрос за организиран план  за експлоатиране на надеждите на отчаяни хора, за да постигнат геостратегическите си цели, изнудвайки Европа.

Имаше ли друг избор, освен „запечатване“ на границите, за отстояване на териториалната ни цялост? Очевидно не. Впрочем, това е задължение на държавите, произтичащо от международното и европейското право“.

„Кийъп токинг Грийс“ (www.keeptalkinggreece.com) коментира случващото се по гръцко-турската граница в материал със заглавие „Турция изтегля оставащите 1,500 мигранти от граница с Гърция по р. Еврос-Марица“:

„Гръцки военни източници съобщават на 27 март, че Турция е оттеглила около 1 500 мигранти все още намирали са в граничната зона по Еврос и около Кастаниес. Мигрантите са били откарани с автобуси, като твърде вероятно транспортирането е било организирано от турските власти. 1,500-те души все още са лагерували в района, след като хиляди са се завърнали в Истанбул  след като Турция затвори границите си заради епидемията от коронавирус миналата седмица.

Походните палаткови лагери са били евакуирани вчера, сутринта след като турски военни са подпалили няколко палатки. Според същите източници, гръцките военни сили по границата са наблюдавали масовото натоварване на автобуси, най-вероятно отпътували към Истанбул или места близо до Одрин. Последните жени и деца са били евакуирани няколко дни по-рано.

При все това, тези развития не намаляват високата степен на бдителност на поелите смята гранични патрули, тъй като гората край Кастаниес е гъста и може да бъде използвана в опит за дезориентиране на властите. Затова отбранителните мерки от гръцката страна на граница не са отслабени, нито в Кастаниес, нито в по-широкия район на Еврос.

Правителствен източник е заявил, че ситуацията все още подлежи на преценяване. В последна сметка посещението днес на министъра на отбраната Ник. Панайотопулос  в област Еврос е било отменено.

От турската страна на границата призори е започнал и бързо се е разпространил голям пожар, който е алармирал гръцката армия и силите за сигурност в Кастаниес. Причината за пожара остава неизвестна“.

В социалните медии се е появила информация за сблъсъци между мигрантите и турската полиция, както и че турската полиция е подпалила палатките, за да накара мигрантите да се оттеглят от границата“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.