Турция призовава Китай да затвори лагерите си за интерниране

Споделете статията:

Турция призовава Китай да затвори лагерите си за интерниране на мюсюлмани, като казва, че местата, в които са държани около един милион етнически уйгури, са „голям срам за човечеството”, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица активисти за човешки права призоваха европейски и мюсюлмански нации да поемат водачеството в започването на разследване от страна на ООН на задържането и „насилственото индоктриниране” от Китай на 1 милион уйгури, които говорят турски език, както и на други мюсюлмани в провинцията Синян.

„Политиката на систематична асимилация срещу уйгурските турци, извършена от китайските власти, е голям срам за човечеството”, са буквалните думи на говорителя на турския министър на външните работи, Хами Аксьой, казани в изявление от събота.

„Вече не е тайна, че повече от един милион уйгурски турци след произволни арести са подложени на мъчения и политическо промиване на мозъка в лагери за интерниране и затвори,” каза Аксьой.

Турският отговор е вследствие на смъртта при задържане на уйгурския поет и музикант Абдурехим Хеит, което според Аксьой е трагедия, която е „засилила реакцията на турското обществено мнение към сериозни нарушения на човешките права, извършени в областта Синян. Очакваме този легитимен отговор да бъде взет предвид от китайските власти.”

„При този случай, ние призоваваме китайските власти да уважават основните човешки права на уйгурските турци и да затворят лагерите за интерниране,” са думите му.

Китайското посолство в Анкара публикува дълъг отговор на уебсайта си, че обвиненията на Аксьой са фалшиви и приканва правителството да ги оттегли.

„Обвиненията, че китайското правителство се опитва да „елиминира” етническата, религиозна и културна идентичност на уйгурите и други мюсюлмани, са напълно безпочвени,” се казва в съобщението.

Пекин е изправен пред растящ международен натиск за т.нар. „изкореняваща” програма в своята далечна западна провинция. Анкара призова международната общност и генералния секретар на ООН да се вземат необходимите мерки.

Китай твърди, че защитава религията и културата на етническите си малцинства и че мерките за сигурност в Синян са нужни, за да се противодейства на групировките, които подклаждат насилие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.