Турция: проектозакон застрашава гражданското общество

Турското правителство трябва да оттегли клаузи от проектозакон, който произволно ще ограничи дейностите на неправителствени организации и има потенциал да наруши правото на свободата на съдружаване, съобщи Хюман Райтс Уоч.

Черновата на Закона за предотвратяването на финансирането на оръжия за масово унищожение очевидно е бил предложена в синхрон с резолюция (1373 от 2001) на ООН за справяне с тероризма и в отговор на доклад от 2019 на Financial Action Task Force, междуправителствен наблюдателен орган за прането на пари и финансирането на терористични дейности. Но точките на проектозакона далеч надхвърлят зададената цел. Вместо това те биха дали възможност на Министерството на вътрешните работи да превърне в мишена законните и легитимни дейности на НПО-та, както и правото на съдружие на техните членове.

„Новият закон на турското правителство за справяне с финансирането на тероризъм, заедно с новите правомощия, което дава на Министерството на вътрешните работи, прикрива друга своя цел: да намали и ограничи легитимните дейности на всяка неправителствена организация, която не харесва,” коментира Хю Уилямсън, директорът на ХРУ за Европа и Централна Азия. „Този закон ще стане опасно средство за ограничаване на правото на съдружаване, затова клаузите, отнасящи се до неправителствените организации, трябва незабавно да бъде оттеглени.”

Законът включва 43 члена, които поправят седем вътрешни закона. Той бе набързо вкаран в парламента на 18.12.2020 г. без съветване с гражданските организации, които най-много ще засегне.

Само шест члена включват средства и регулации за справянето с финансирането на тероризъм. Останалите дават на Министерството на вътрешните работи и на президента широката власт за ограничаване на дейностите на независимите организации и намаляването на ролята им. Не е ясно как предложените мерки ще бъдат ограничени до намаляването на дейностите на организации с материална връзка с въоръжени групировки и няма да бъдат използвани срещу други организации, обобщи ХРУ. Организациите, които правителството не харесва заради работата им за човешките права и върховенството на закона в Турция, ще бъдат в особено голям риск.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.