Турция: спрете разследването на жени за лозунгите и възгласите им

Арести на активистки и анти-лгбт действия помрачават мартенските празненства, посветени на жените

Турските власти трябва незабавно да преустановят криминалните разследвания, започнати срещу активистки за правата на жените заради лозунгите им на осми март, 2021 г., по време на демонстрация за Деня на жената в Истанбул, както и да се уверят, че контролните съдебни мерки, наложени върху тях, са премахнати, заявява Хюман Райтс Уоч. Жените са разследвани за „обида” срещу президента Реджип Таип Ердоган, криминално нарушение според турското законодателство, което се наказва със затвор от една до четири години. Присъда, която нарушава международните стандарти за свободата на изразяване.

В операция, наредена от истанбулската прокуратура, срещу 18 активистки за правата на жените, късно през нощта на 10 март истанбулската полиция арестува 13 от тях, включително едно непълнолетно момиче. Петте други са се представили пред прокурора на следващия ден. На 11 март истанбулски съд налага забрана за пътуване на 17 жени, както и допълнителни контролни съдебни заповеди на пет от тях, включително на непълнолетната, с които се изисква редовно да се подписват в полицейското управление до следващо нареждане.

„Започването на криминални разследвания срещу активстки за правата на жените заради мирните им лозунги и изкарването от домовете им посред нощ показва дълбокото незачитане от страна на турските власти на свободата на събиране и изразяване, както и на правата на жените, разбира се”, заяви Хилъри Марголис, старши изследовател на правата на жените към ХРУ. „Говори много това, че дори на деня за почитане на жените и популяризиране на равенството, турските власти по-скоро биха ги преследвали заради мирни демонстрации, отколкото да защитават правата им.”

Всъщност арестите са направени само седмица след като правителството оповести нов План за действие за човешки права, в който се обещава да се защитават и поддържат свободата на словото и събирането, както и да се прекратят полицейските арести „в неработно време”, чиято основна цел е просто да се докарат хора, които да направят изявление пред прокурора.

ХРУ е виждала полицейските доклади, в които се откроява фразата „Таип, бягай, бягай, бягай, жените настъпват”, адресирана до турския президент и сметната за криминална проява. Докладите изброяват „ритмичното подскачане” на демонстрацията от 8 март като доказателство, че арестуваните са участвали във възгласи с такива лозунги. При един от разпитите полицията пита една от активистките защо вика подобни думи. При друг въпрос полицията пита как и защо жените са научили за ежегодното шествие, традиция, която се следва от 19 години, както и с кого са отишли на нея. Адвокатите на активистките твърдят, че полицията е разпитвала клиентките им за акаунти в социалните медии с техните имена, както и дали тези акаунти са наистина техни.

Хилъри Марголис обобщава проблема на турските активстки за правата на жените с думите: „Жените, децата и ЛГБТ хората имат право да участват в демонстрациите по случай Деня на жената – точно както би трябвало да могат да упражняват всичките си права. Турция трябва да прекрати репресиите и да позволи гласовете на всички да бъдат чути.”

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.