Турция: срещу арестувани правозащитници са отправени абсурдни обвинения

Ирландската правозащитна организация „Защитници на първа линия“, която е специализирана в наблюдението върху преследванията на хората, занимаващи се със защита на правата на човека по света, в свое комюнике съобщава, че остро осъжда обвиненията насочени срещу 11 мирни правозащитни активисти, арестувани в Турция.

На 8 октомври прокуратурата на Истанбул обвини десет правозащитници в това, че са „подкрепяли въоръжена терористична организация а на още един е отправено обвинение, че е член на такава терористична организация. Ако бъдат признати за виновни, правозащитниците могат да бъдат осъдени на затвор между 7,5 и 15 години.

„Обвиненията, насочени срещу тези единадесет именити защитници на правата на човека са доказателство ва полза на това, че в Турция е в ход „лов на вещици“ срещу правозащитниците. Нашите колеги са заплашени от затвор до 15 години заради тяхната непреклонна отдаденост на делото за укрепване на гражданското общество в Турция“, заявява изпълнителният директор на организацията Андрю Андерсън.

Делото  на ръководителя на турската секция на Амнести интернешънъл Танер Клич, който от известно време е арестуван, е приобщено към случаите на десетте арестувани. Трябва да се отбележи, че те са били задържани по време на работна среща, състояла се в една зала в Истанбул.

Обвинението, което представлява документ от 17 страници, намира арестуваните виновни за това, че на тази среща те се готвят да възобновят протестите, които разлюляха Турция през 2013 година. Те бяха по повод намерението на властите в Истанбул да ликвидират парка „Гези“ и да построят на негово място търговски център. В действителност, твърдят от правозащитната организация, те са се били събрали на редовна работна среща, а такива съвещания се провеждат в много голямо количество всеки ден по света. Тази среща е била посветена на обмяната на добри практики в защитата на правата на човека, а освен това е имала за задача да укрепи връзките и контактите между участващите в нея правозащитни активисти.

Според информацията, която може да се извлече от турските медии, обвинението не предлага никакви доказателства за това, че арестуваните са упражнявали или са се готвели да упражнят насилие. То се основава единствено на записи, съдържащи се в компютрите на арестуваните. В тях е имало копия на протестите на голямата международна организация Амнести интеренешънъл срещу нарушенията на правата на човека и полицейския проидвол в Турция в хода на ликвидацията на последствията от неуспешния опит за преврат в тази страна на 15 юли 2015 г. Имало е също електронни книги на правозащитна тема, както и карта на езиковите групи, живеещи в близкоизточния регион и в Азия.

„Доказателствата на прокуратурата“ в този случай показват не само абсурдността на обвиненията, но и фактически ги оправдават, показвайки единствено тяхната дългогодишна всеотдайна работа в защита на правата на човека“, се казва по-нататък в комюникето на ирландската правозащитна организация.

То завършва с настоятелен призив към турските власти да освободят незабавно арестуваните невинни правозащитници, които са били арестувани на 5 юли тази година и от тогова до днес се намират в затвора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.