Турция въвежда със закон затвор за фалшиви новини в социалните медии

Турското правителство е подготвило законопроект срещу дезинформацията чрез социалните медии, който предвижда наказание до две години затвор за обида и до пет години за фалшива новина, съобщи турският в. „Тюркийе“, цитиран от БТА.

Проектът, който внася изменения в Турския наказателен кодекс, предстои да бъде разгледан в парламента, когато започне работа през октомври. Той бил подготвен след проучване на законодателството в областта на европейски държави като Германия, пише проправителственият вестник.

Според проекта лице, което обижда другиго в социалните медии, подлежи на наказание от три месеца до две години лишаване от свобода. За онези, които разпространяват или създават фалшиви новини, се предвижда затвор от 1 до 5 години.

Планира се също така и създаване на механизъм, който да следи за фабрикуването и разпространението на неверни новини. Възможно е да бъде създадена специална дирекция за социалните медии в състава на Института за информационни технологии и комуникации /BTK/ или Висшия съвет за радио и телевизия /RTUK/, посочва още изданието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.