Турция предполага връзка на Ислямска държава с атентата в събота

Споделете статията:

Турция насочва разследването на двете самоубийствени взривявания в Анкара към Ислямска държава. Опонентите на президента Реджеп Ердоган, от своя страна, обвиняват него за атентата, при който загинаха 128 души, съобщава Ройтерс.

Представители на турското правителство заявиха, че въпреки тревогата от атаките срещу мирния митинг на прокюрдски активисти и граждански организации, няма да се отлагат изборите през ноември, които според Ердоган могат да възстановят мнозинството гласове за неговата партия.

Хиляди хора се събраха близо до главната гара на Анкара, където избухнаха бомбите. Мнозина обвиняват Ердоган, че подклажда националистически пристрастия с провеждането на военна кампания срещу кюрдските войски. Анкара отхвърли обвиненията.

„Убиецът Ердоган”, „убийствена полиция”, викаше тълпата на площад „Сихие”, докато полицейските части за борба с безредиците, следвани от коли за разпръскване с вода, не блокираха главната магистрала, водеща до квартала, където се намират сградите на парламента и правителството.

Прокюрдската Народна демократична партия, от чиито представители най-много присъстваха на съботното мирно шествие, твърди, че полицията е нападнала водачите и членовете й, докато се опитвали да оставят карамфили на мястото на трагедията. В изявлението на партията се твърди, че в настъпилата суматоха е имало ранени.

Турция се намира в постянен конфликт с воюващата Кюрдска работническа партия (ПКК) на югоизток, а в последните години в страната има прилив на бежанци от съседна Сирия. Бойците от Ислямска държава са заели позициите си близо до турската граница, която е граница и на зоната на НАТО. Миналата седмица Русия предприе въздушни удари в Сирия, като самолетите й няколко пъти нарушиха турското въздушно пространство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.