Убийствата на активистка за женски права и телевизионна журналистка потресоха света

Споделете статията:

В святата вечер навръх рождество Христово в провинция Каписа в Афганистан неизвестни изверги са застреляли пред дома й 29-годишната активистка за правата на жените Фрешта Кохищани.

Това се случва само две седмици след убийството в Джалалабад на друга знакова активистка – тв водещата Малалай Майванд. Телевизионна водеща и активистка бе застреляна заедно с шофьора си в афганистанския град Джалалабад. Това е третото убийство на журналист в Афганистан от началото на ноември.

“Неидентифицирани въоръжени мъже застреляха журналистката и активистка Малалай Майванд, както и шофьора й” в Джалалабад, съобщи пред АФП Атаула Хогиани, говорител на губернатора на провинция Нангархар, чиято столица е градът.

Майванд е била нападната, докато е пътувала към офиса на частната телевизия Енекаас Ти Ви, за която работи, каза той. Тази информация бе потвърдена от инженер Залмай, директор на телевизията.

Майката на журналистката, която също е била активистка, е била убита от неизвестни въоръжени мъже преди 5 години.

Навремето Майванд е споделяла колко трудно е да бъдеш журналистка в много патриархалното и консервативно афганистанско общество.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.