Убити и ранени: ново кърваво нападение във Франция

Споделете статията:

Четирима души загинаха при атака с хладно оръжие в базиликата “Нотр Дам” в Ница. Съобщава се и за шестима ранени. Според информация от полицейски източници, една 70-годишна жена е била обезглавена. Други двама са били намушкани с нож. Атентатът е извършен около 9 часа сутринта. Междувременно френският премиер Жан Кастекс обяви за цялата страна най-висока степен на терористична опасност. Кастекс осъди деянието като “страхливо и варварско, хвърлило цялата страна в траур”. От Авиньон също беше съобщено за терористичен опит: мъж заплашвал минувачи с пистолет и викал “Аллах е велик!”. Полицията го застреляла.

Случаят е поет от Специалната антитерористична прокуратура, която го води като “убийство и опит за убийство във връзка с терористичен акт”. Това съобщи днес самата прокуратура.

Кметът на града Кристиан Естрози обяви, че нападателят е бил арестуван. Според Естрози, убиецът многократно е извикал “Аллах Акбар”. И френският вътрешен министър Жералд Дарманин потвърди нападението, като първоначално не назова детайли.

Мюсюлманският съвет във Франция остро осъди деянието и призова мюсюлманите в страната да се откажат от празнуването на рождения ден на пророка Мохамед.

В редица ислямски държави, начело с Турция, последва вълна на антифренски протести и бойкот на френски стоки. Франция отзова посланика си в Турция, след като турският президент Ердоган препоръча на Макрон “да се лекува при психиатър”. А вчера френският сатиричен седмичник “Шарли ебдо” публикува карикатура на Ердоган.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.