Учебник по математика е забранен заради задача, включваща в условието си инициалите на Фетулла Гюлен

Повече от 300 хиляди книги са били иззети от турските училища и библиотеки и впоследствие унищожени, като така властите заличават всичко свързано с Гюлен в страната, съобщава Блумбъргтв.

Според публикации в турски медии, през 2016 г. учебник по математика е бил забранен за ползване заради задача, включваща в условието си инициалите на Фетулла Гюлен – „от точка Ф до точка Г“. През декември 2016 г. 1.8 млн. учебника са били унищожени и отпечатани наново заради това, че в тях се намирала думата „Пенсилвания“, където под охрана живее духовникът от 1999 г. насам. Улици, наречени Гюлен също били преименувани.

Неправителствени организации твърдят, че положението със свободата на изразяване в Турция непрестанно се влошава. В последните три години, 29 издателства са били затворени за „пропаганда на тероризъм“ се казва в изявление на Международния PEN-клуб, асоциация на писателите от цял свят.

Според доклад на английския клон на PEN-клуба, повече от 200 медии и техните издатели са били затворени и забранени, 80 турски писатели са били обект на разследвания и преследвания от властите и 5822 професори и преподаватели са били уволнени от 118 държавни университета.

Режимът на Реджеп Ердоган драматично е засилил собственото си влияние в медиите и заглушава критиките, казват от английския PEN и призовават турските власти да прекратят потискането на свободната преса в страната.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.