Учители обсъждат преподаването на уроците за Холокоста

Учители по история обсъждат в продължение на три дни преподаването на темата „Евреите в България и в териториите под българска администрация по време на Холокоста”.

Спасени или оцелели са българските евреи? Окупирани от България или само администрирани от нея са били тези “нови земи”? Как да говорим на децата за спасяването или за оцеляването на българските евреи? Какво може да е отношението на новите поколения към събития, за които те не носят вина, но страната ни е отговорна? На кого да припишем заслугата за запазването на живота им и кой е виновен за позора, свързан с унищожаването на тракийските и македонските евреи? Тези въпроси дискутираха участниците след доклада на д-р Николай Поппетров „Спасяването на българските евреи”.

Жорж Бенсусан от организацията „Мемориал на Холокоста” говори пред учителите за „Холокоста: историческа трагедия, въпроси и политическа употреба”. Темата на доклада на д-р Румен Аврамов, изследовател на стопанската история на България, бе „Антисемитските закони в България, ограбването”. Френската изследователка д-р Надеж Рагару представи слабо известни документи от началото на 40-те години на миналия век, пряко свързани с депортацията на евреите от т.нар. „нови земи”.  Проф. Лиляна Деянова от СУ говори пред учителите за противоречията на паметта за спасяването или геноцида над евреите.

Целта на семинара е да помогне на учителите в преподаването на уроците за най-страшното престъпление на нацизма – унищожаването на около 6 милиона европейски евреи в лагерите на смъртта през 1942 – 45 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.