Учители “прегарят” с наднормена работа

Многократни изследвания на Синдиката “Образование” към КТ “Подкрепа” са регистрирали работа на учители и директори много над установената кодексна норма от 40 часа, като някои педагози и училищни директори преминават психологическата бариера от 60 часа, пише dnes.bg.

Училищните директори работят с два часа повече от установения работен ден от осем часа, а учителите имат често повече часове от законовата норма.

Синдикатът “Образование” участва в кампанията на конфедерацията за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време на европейско ниво и за ограничаване на използването на извънредния труд, който Кодексът на труда забранява. Това съобщават от синдиката и отбелязват, че за огромно съжаление системата на образованието в България е сектор с повишено използване на извънредния труд от педагогическите специалисти.

Българският учител – претоварен и стресиран

По информация от образователните институции, директорите на училища работят всеки ден не по-малко от два часа над установения работен ден от осем часа. Разбира се, това не се отчита сумарно и не се заплаща или компенсира. “Това се налага поради брутално увеличените административни процеси, с които са натоварени образователните институции”, коментират от синдиката.

Оттам информират, че учителите работят твърде често над установената от закона норма и това е вече утвърден негативен ефект, който отблъсква младите учители, които са се опитали да започнат учителската професия.

Всички олимпиади и състезания за учениците в съответните кръгове, утвърдени от министъра на образованието и науката (от декември до март), се организират в съботните и неделни дни, а обикновено не се заплащат или компенсират.

Извънреден труд се явяват и ежедневните срещи с родители, които задължително са от 17.00 до 20.00 часа, което натоварва учителите с оставане в учебното заведение “до късни доби”, посочват от синдиката. Българските родители, за разлика от практиките в европейските образователни системи, далеч не са готови да дойдат в училище в рамките на работното време на учителя, а го правят във време, което те самите си определят. Много родители дори отказват контакта с педагогическите специалисти, а новият образователен закон не е предоставил механизъм на учителите да задължат недобросъвестните родители. “Често учители и директори разговарят с родители през нощните часове”, заявяват от Синдиката “Образование”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.