Учители дискутират два дни проблемите на българския Холокост

Днес стартира пилотно издание на Интердисплинарна Работилница „ Как да говорим добре за лошите неща“. Работилницата е инициатива на Сдружение “Маргиналия” и ОЕБ “Шалом” в рамките на целогодишната програма “София – град на толерантността и мъдрост” на Столична община и е  подкрепена от Програма Европа /февруари-април 2019/.

За академичното й ниво принос имат Сдружението на преподавателите по история, както и на  преподаватели от НБУ и Националната гимназия за древни езици и култури/НГДЕК/. В рамките на 16 учебни часа 22 учители от столични училища ще приложат интерактивни методи за упражняване на старите умения и придобиване на нови знания.

Основна цел на Работилницата “Как да говорим добре за лошите неща” е повишаване нивото на преподаване на историята на Холокоста в Европа и в България. Социален психолог и експерти ще обсъждат новите учебни програми и учебници по история и цивилизации в контекста на политиките на държавния антисемитизъм в България 1940-1944 г. Участниците ще търсят отговори на въпросите как да мислим  ролята на депутати, писатели, гражданското общество и Българската православна църква, допринесли за спасяването на българските евреи пред Вт.св.в. и депортацията на евреи от новоприсъединените земи? Какви са спецификите на българския Холокост? Какво се случва през 1943 г.? Кой участва в депортациите? Как става „вдигането“ на евреите от Македония и Тракия? Какъв е характерът на антисемитизма в българските условия? Кои са били личностите, подкрепили антисемитиските политики?

Ще бъдат обсъдени случаи от учебната практика в светлината на новите предизвикателства на отхвърлянето на истината за Холокост в Европа и проявите на неонацистки движения като българския “Луковмарш”/2003-2019/.

На участниците ще бъде представен документалния филм „Борислав и Балканите“, реж. Юли Стоянов, последвана от дискусия с участниците. Филмът показва как един дванадесетокласник от НГДЕК използва първични източници за действията на Окупационните корпуси в “новите” земи на Царство България.

Преподавателят от Националната гимназия за древни езици “Св. Константин Философ” гл.ас. Васко Арнаудов ще говори за дългия път на историографията от идеологическата индоктринация  по времето на комунистическия режим до същинския й съвременен научен статут. Ще бъдат обсъдени опасностите от ново патриотични употреби на историята.

Доц. Румен Петров ще изнесе лекция от поредицата “Социалната травма. Скритите лица на насилието: българският антисемитизъм“.

След приключване на Работилницата “Как да говорим добре за лошите неща” на учителите ще бъдат издадени удостоверения за участие.

 

 

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.