Учреди се Мрежа за свободно слово

Журналисти от различни медии се включиха в учредителното събрание на Мрежа за свободно слово. Събранието се проведе снощи в Пресклуба на БТА. За председател на управителния съвет на Мрежата учредителите единодушно избраха Ирен Филева от Българското национално радио. Заместник-председатели станаха Спас Спасов, кореспондент на „Дневник“ и „Капитал“ във Варна, и Асен Йорданов от сайта „Биволъ“. В управителният съвет влизат също Спасиана Кирилова от TV+ и адвоката Людмил Сръндев.

Мрежа за свободно слово е организация за спешно реагиране при случаи на нарушени права на журналисти, цензура, грубо погазване на журналистическите стандарти. Тя е създадена по инициатива на над 40 журналисти.

Още преди официалното си учредяване Мрежата за свободно слово осъществи първата си инициатива. Нейни представители дадоха пресконференция във връзка с оказан натиск върху журналистите Иван Бакалов и Асен Йорданов. Marginalia припомня, че срещу Иван Бакалов беше заведен съдебен иск от банкерката Петя Славова заради негови публикации от 2011 г., като оценява нанесените ѝ щети за 100 000 лева, а Моника Станишева е предявила иск към Асен Йорданов за 56 000 лева.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.