Учредители и членове на Атлантическия съвет поставят под съмнение непартийния му характер

Декларация на учредители и членове на Атлантическия съвет на България

 

Ние, учредителите и членовете на Атлантическия съвет на България, подкрепили настоящата декларация, с притеснение наблюдаваме действията на членове на организацията, които застрашават експертността и независимостта й, и категорично се противопоставяме на опитите през последните месеци организацията да бъде прочистена от неудобните.

Атлантическият съвет на България бе създаден като независима, обществена, експертна организация, целяща отстояването на българския ангажимент в НАТО и укрепването на демократичните ценности в нашето общество. По време на изборите за Европейски парламент се създаде сериозно напрежение в организацията поради поставяне под съмнение на нейния непартиен и независим характер чрез използване на комуникационните канали на организацията (сайта и страницата на АСБ във Фейсбук) от отделни членове без надлежно оторизиране от страна на управителните органи. Тази недопустима за нас практика не просто не бе преустановена, а ескалира във вземане на откровено нелегитимни решения, включително за масово изключване на членове на организацията.

Считаме, че опитите за овладяване и разчистване на организацията са не само неморални и нелегитимни, но и вредят на общата ни цел – отстояване на евроатлантическата насоченост на България. Поради посочените причини не желаем имената ни да бъдат обвързвани с публичните „позиции на АСБ“, публикувани на сайта и Фейсбук страница на Съвета.

Декларацията е отворена за присъединяване и от други учредители и членове на Атлантическия съвет на България. София, 18 октомври 2019 г.

Подписали декларацията:

Андрей Анастасов

Атанас Славов

Бойко Станкушев

Велизар Шаламанов

Георги Езекиев

Георги Цветков

Димитър Божилов

Добромир Тотев

Ивайло Иванов

Ивайло Коев

Калин Димитров

Калин Манолов

Калин Янакиев

Камер Телалян

Кирил Чуканов

Константин Гърневски

Кристина Петкова

Лилия Върбовска

Лора Кендова

Любомир Гърневски

Мария Николова

Мариан Томов

Павел Анастасов

Пламен Даракчиев

Светослав Риболов

Снежина Календжиева

Стефан Дечев

Стоил Яков

Тодор Тагарев

Трайчо Трайков

Христо Анастасов

 

Подписи на присъединили се членове на АСБ да се изпращат на:

Тодор Тагарев, съпредседател на Атлантически съвет на България [email protected]

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.