Ударът на Тръмп срещу Ирак предизвиква антивоенни протести в американски градове

Десетки протестиращи излязоха в събота по улиците на Вашингтон и други американски градове, за да заклеймят въздушния удар в Ирак, нареден от президента Доналд Тръмп и убил иранския военен командир Касим Сюлеймани, както и за да изразят несъгласието си с решението на президента да изпрати още около 3000 войници в Близкия Изток, съобщава Ройтерс.

„Няма справедливост, нито мир. Америка вън от Близкия Изток”, скандираха стотици демонстранти пред Белия дом, преди да шестват към Международния хотел на Тръмп на няколко пресечки.

Подобни протести имаше и в Ню Йорк, Чикаго и други големи американски градове. Организаторите от Код Розово, антивоенно движение, водено от жени, заявиха, че има насрочени протести в много други малки и големи американски градове.

Протестиращите във Вашингтон държаха плакат, на който пишеше, „Без война или санкции срещу Иран!”, както и „Американските войски вън от Ирак!”

Сред говорителите по време на протеста беше актрисата и активист Джейн Фонда, която миналата година бе арестувана на протест срещу ефектите от климатичните промени.

„По-младите хора сред нас трябва да знаят, че всички войни, които са се водили откакто са родени, са били за петрол”, заяви пред събралото се множество 82-годишната актриса Джейн Фонда, като добави, че „не можем повече да губим животи, да убиваме хора и да съсипваме околната среда заради петрола.”

„Излизането на протест не постига кой знае какво, но поне мога да се изправя и да кажа нещо: че съм против случващото се. А може, ако достатъчно хора направят същото, Тръмп ще ни послуша”, каза протестиращият Стийв Лейн от Бетесда, Мериленд.

Проучване на общественото мнение показва, че американците като цяло са против американските намеси отвъд Океана. 27% от анкетираните смятат, че намесите правят САЩ по-безопасно място, но почти половината от тях са на обратното мнение.

https://www.reuters.com/article/us-iraq-security-trump-protests/american-strike-in-iraq-prompts-anti-war-protests-in-us-cities-idUSKBN1Z30N3

 

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.