Ударите срещу Йемен взимат цивилни жертви

Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция на арабските държави, извършила въздушни удари срещу Йемен на 26 и 27 март, е причинила смъртта и нараняването на около 34 цивилни по време на първия ден на бомбардировките в столицата Сана, оповести Хюман Райтс Уоч.

Сред загиналите има 2 деца и 3 жени. Саудитските и други военни самолети са извършили удари срещу видими мишени в градовете Саада, Ходайда, Таиз и Аден.

Въздушните удари са насочени срещу „Ансар Аллах“, въоръженото крило на групировката „Зайди Шиа“  на мюсюлманите хути. Тя контролира северен Йемен от септември 2014 г. През януари групировката успешно е участвала в изгонването на президента Абд Рабу Мансур Хади. ХРУ разкри, че на 26 март самолети са ударили населени градски райони в Сана.

„И предвожданите от Саудитска Арабия сили, и хутите трябва да направят всичко възможно, за да защитят цивилните от въздушните бомбардировки”, каза Джо Сторк, изпълнителен директор на ХРУ за Близкия Изток и Северна Африка. „Докладите за въздушни удари в гъсто населени райони предизвикват сериозни опасения, че не се прави достатъчно, за да се осигури безопасността им.”

Хюман Райтс Уоч не може да определи дали определени нападения не нарушават законите на войната, които се прилагат в конфликта в Йемен. Военните закони забраняват атаките срещу цивилни и цивилна собственост или когато не могат да се разграничат цивилни от бойци. Нападения, които причиняват жертви или вреди, непропорционални на военното завоевание, което се очаква, са също забранени. Всички страни в конфликта са задължени да вземат предохранителни мерки, за да спасят цивилните от нараняване и да не използват силите си в гъсто населени райони.

Страните участници в коалицията срещу Йемен, са Обединените Арабски Емирства, Кувейт, Бахрейн, Катар, Йордания, Мароко, Судан, Пакистан и Египет. Към тях САЩ прибавят своята разузнавателна и логистична подкрепа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.