УЕФА подкопа собствените си кампании срещу расизма и хомофобията

Часове след като европейският управителен орган по футбол УЕФА отхвърли искането от градския съвет на Мюнхен за осветяване на Алианц Арена в дъгови цветове в знак на солидарност с общността на ЛГТБИ, министър-председателят Виктор Орбан отмени пътуването си за футболния мач Евро 2020 между Унгария и Германия. Това той направи в отговор на широко разпространената критика към неговото правителство срещу законодателството срещу ЛГТБИ, което беше прието миналата седмица.

Решението на УEФА беше посрещнато с реакция в Германия и Европа. Футболните клубове в градовете, включително Кьолн, Франкфурт и Берлин, обявиха плановете си да осветят собствените си стадиони в дъгови цветове, за да „запълнят празнотата“, докато организации от пожарната команда на Мюнхен до националната железопътна мрежа Deutsche Bahn публикуваха съобщения в подкрепа на активистите на ЛГТБИ.  Deutsche Bahn е нарисувал един от влаковете си в дъгови ивици. Ювентус и Барселона бяха сред другите европейски футболни клубове, която заявиха подкрепата си.

УEФА защити решението си, като заяви, че всяко подобно действие би противоречало на нейните разпоредби като неутрално политическа организация. Но дни по-рано организацията постанови, че капитанът на германския отбор Мануел Нойер не е нарушил тези правила, носейки дъгова лента за ръка. Германски крайнодесен политик тогава предизвика възмущение с определението „лента на педeраст“.

Орбан, чието правителство прие законодателство, забраняващо на гейовете да участват в училищни образователни материали или телевизионни предавания за деца под 18 години, призова германското правителство да спазва забраната на УЕФА.

Кметът на Мюнхен, Дитер Райтер, във вторник нарече решението на УEФА „срамно“ и каза, че вятърната турбина, разположена от другата страна на аутобана от Алианц Арена, вместо това ще бъде осветена в цветовете на дъгата.

Вицепрезидентът на германския парламент Клаудия Рот обвини УЕФА, че „се опитва да определи каква е социално-политическата роля на спорта и спортните събития по начина на автократичните силни лица“. Тя каза, че УЕФА подкопава собствените си кампании срещу расизма и хомофобията, като отхвърля искането на Мюнхен.

Bild, най-четеният германски вестник, заяви, че УEФА „играе в ръцете на хомофобите“ по целия свят. Таблоидът обвини управителния орган в лицемерие, тъй като твърди, че е политически неутрален, като в същото време зависи от приходите от реклама от Газпром и Qatar Airways, компании, управлявани от държави, в които, посочи той, ЛГТБИ + права на практика не съществуват.

Георгинио Вийналдум, капитанът на холандския национален отбор, заяви, че ще носи дъгова лента, подобна на тази на Нойер с лозунга „една любов“ по време на последния им 16 мач в Будапеща на 27 юни.

Балас Хидеги, член на Европейския парламент и бивш говорител на управляващата партия на Орбан, Фидес, обвини германските служители, че се опитват да въведат спортно събитие в идеологически дебат, аргументирайки, че въпросният закон е за защитата на децата. Той отрече обвиненията, че правителството на Орбан подклажда хомофобия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че ще започне съдебно производство срещу Унгария, като нарече новия закон „срамен“ и аргументира, че той противоречи на ценностите на ЕС, след като 14 държави издадоха съвместна декларация, в която изразиха своята „сериозна загриженост“.

със съкращения

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.