Международният наказателен съд: Онгуен е виновен за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

Споделете статията:

Присъдата на Доминик Онгуен на 04 февруари 2021 г. е огромна стъпка за справедливостта и възмездието за мащабните жестокости, извършени от бруталната Армия за съпротива в северна Уганда, заяви Хюман Райтс Уоч. Обявяването за виновен на подсъдимия показва, че злоупотребилите с човешки права могат да бъдат държани отговорни, дори когато са минали години от техните престъпления.

Онгуен е първият водач на Армията на съпротивата, който бива съден в Международния наказателен съд и първият, който е осъден за нейните престъпления.

Според съдиите Онгуен е виновен по 61 обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сред деянията му са нападения над цивилно население, убийство, мъчение, преследване, насилствено сключване на брак, насилствено забременяване, сексуално робство, поробване, изнасилване, плячкосване, разрушаване на собственост и набирането и използването на деца под 15 години за участие в насилствени прояви. Съдиите не са открили доказателства за умствено увреждане или дефект, които могат да оспорят осъдителната присъда.

„Армията на съпротивата тероризира хората от северна Уганда и съседните й държави повече от 20 години,” казва Елиз Кеплер, асоцииран международен директор към ХРУ. „Най-накрая някой от водачите й бе осъден от Международния наказателен съд за ужасните злоупотреби, преживени от жертвите. Предполагаемите нарушители на човешките права трябва да знаят, че законът може да ги застигне дори години по-късно.”

Армията за съпротива възниква някъде през 1987 г. в северна Уганда сред общностите в областта Аколи, която понася сериозни злоупотреби, извършени от поредица правителства. Кампанията й отначало е подкрепяна, но в началото на 90-те години на 20 век подкрепата на Армията за съпротива става особено жестока към цивилното население.

Групировката, предвождана от Джоузеф Кони, отвлича и убива хиляди цивилни и обезобразява много други, като отрязва устните, ушите, носовете, ръцете и краката им.

Бруталността на Армията към деца е особено жестока. Самият Онгуен е бил такава жертва, тъй като през 1990 г., когато е бил на 10 години, е отвлечен от нея. Международният криминален съд няма правомощия за престъпления, извършени от някого под 18 години, но Онгуен е съден за престъпления, извършени от него като възрастен. И, все пак, отвличането му като дете и бруталността, която вероятно е преживял, трябва да бъдат зачетени като смекчаващи фактори при определянето на присъдата му, добавя ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.