Уганда: Шестима нови изчезнали в Национален парк „Езеро Мбуро“

Убийствата на цивилни лица в националния парк по обвинение в бракониерство продължават, съобщават от африканската медия AllAfrika.

Националният парк на езерото Мбуро се простира на 370 квадратни километра. Той е дом на различни редки видове, включително зебри и импали.

Един от изчезналите е Имам Магези на 22 години.

„За последно видях сина си на 30 юли 2017. Не знам дали е жив или мъртъв. Иска ми се да намерят тялото му за да го изпратя както трябва“, казва майката на Магези, изчезнал в Национален парк „Езеро Мбуро“.

Саймън Кабагамбе, приятел на Магези, разказва, че двамата с него са били в парка, когато рейнджърите на UWA (Ugandan Wildlife Authority започват да ги  преследват и арестуват Магези. „Когато рейнджърите на UWA се нахвърлиха върху нас, успях да избягам, но колегата ми не успя. Докато се опитваше да избяга, те го застреляха“, казва Кабагамбе.

Случаят на Магези не е единствен. Неотдавна в интервю за Daily Monitor са постъпили оплаквания от жители на трите енории Biwolobo, Kyewanuula и Katovu-Luwaama – всичките в Лиондонската област за  изчезнали хора при подобни обстоятелства през последните две години.

Сред изчезналите са Робърт Серунго, 35, Имам Магези, 22, Лорънс Mulindwa, 19, Алекс Катерега, 36.

Близките на изчезналите са на мнение, че техните роднини са били убити от надзирателите на парка за предполагаемо бракониерство.

Джон Сентуба, кмет на село Накиномбе подкрепя тази хипотеза: „С течение на годините доста хора са изчезнали в парка при неясни обстоятелства и е трудно да се проследят тези случай, тъй като рейнджърите обикновено отричат да имат нещо общо“, коментира той.

Сентуба призова парламентарната комисия по правата на човека да се намеси и да разследва зверствата, за които се твърди, че са извършени от гвардейци.

Представители на UWA отрекоха твърденията, повдигнати от местните жители.

„Могат ли те [жителите] да представят доказателства за хората, за които твърдят, че са били убити от нашите служители, докладвали ли са на полицията? Това са само твърдения, с които да оправдаят незаконните си действия“, коментира г-н Башир Хани, управител на UWA.

Междувременно в изготвен тази година доклад за правата на човека се посочва, че персоналът на UWA, наред с другите сили в страната, е убил няколко цивилни лица през последните три години. Докладът бе лансиран от съдия на Апелативния съд, съдия Кенет Какуру, с констатации от проучване, проведено от Центъра за човешки права и мир (HURIPEC).

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.