Уикенд на пропалестинските протести във Франция

Споделете статията:

На 26 юли между 2000 и 3000 души се събраха на площада на Републиката, за да заявят подкрепата си за населението на Газа, въпреки забраната на префектурата, която, за да оправдае решението си, се позова на сблъсъците на предишни демонстрации в Париж на 13 и 19 юли.

Демонстрацията беше спокойна до 17 ч., когато протестиращите, покрити с традиционния палестински шал кефие, с който изразяват подкрепата си за Палестина, започнаха да хвърлят гранати по силите на реда, които им отговориха със сълзотворен газ.

Журналистите участваха наравно в демонстрациите. Журналистка от и-Теле сподели, че протестиращите съвсем не са приемали доброжелателно присъствието им, взели са й заснетия материал, а на колегата й отнели фотоапарата.

Към 13.30 ч. организаторите на митинга са уведомени от полицай, че  с държавно решение събирането е забранено. Една трета от присъстващите са помолени да се разпръснат. Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов тържествено се обърна за последен път към организаторите да се откажат от инициативата си, защото ще бъдат държани отговорни при евентуални безредици и може да бъдат подложени на наказателни санкции.

В Марсилия, Лил и Лион пропалестинските денострации минаха спокойно, под знака на пацифизма и на спазването на реда. Сред лозунгите бяха: „Бойкот на израелския апартейд”, „Израел убиец, Оланд съучастник”, „Тишина, убиваме” или „Марсилия, Газа, инитифада”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.