Уйгурски активист получи наградата “Сахаров” на Европарламента

Споделете статията:

“Сахаров” на уйгурския интелектуалец Илхам Тохти, осъден на доживотен затвор в Китай, предадоха “Ройтерс” и “Франс прес”.

Бившият професор по икономика в пекински университет бе осъден през 2014 г. от китайското правосъдие за “сепаратизъм” в рамките на един процес, на който реагираха негативно част от чуждестранните правителства и правозащитни организации.

Европарламентът избра него заради дейността му за “насърчаване на диалога” между китайския народ и мюсюлманското уйгурско малцинство, живеещо основно в автономния район Синцзян, съобщиха световните медии.

 

Кандидатурата на Тохти за наградата “Сахаров” бе представена от парламентарната група в Европейския парламент “Обнови Европа” заради “изключителния му принос в борбата за човешките права по света”.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреата в Страсбург след по-ранно решение на Председателския съвет на Европарламента, съставен от председателя и лидерите на политическите групи.

“Със задоволство съобщавам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за носител на наградата “Сахаров” за свобода на мисълта за 2019 г. Тохти посвети живота си в защита правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас на умереност и помирение, той беше осъден на доживотен затвор след показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазване правата на малцинствата в Китай“, изтъкна Сасоли.

Тохти е уйгурски икономист, учен и правозащитник, излежаващ доживотна присъда в Китай по обвинения, свързани със сепаратизъм.

Илхам се е борил и за прилагането на законите за регионална автономия в Китай.

По-рано този месец Тохти получи наградата за правата на човека “Вацлав Хавел” на Съвета на Европа.

Церемонията по връчването на наградата “Сахаров” ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург на 18 декември.

Наградата “Сахаров” за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е създадена през 1988 г., за да отличава хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

 

Илхам Тохти вече спечели в края на миналия месец наградата “Вацлав Хавел” на Съвета на Европа за принос в сферата на правата на човека.

 

В съобщение на ЕП се посочва: “Илхам Тохти е поддръжник на диалога и се застъпва за прилагането на законодателството в Китай за регионална автономия. През 2014 г. е осъден на доживотен затвор по обвинения за сепаратизъм. Въпреки това той продължава да отстоява умерената си позиция. От 2017 г. над 1 млн. души над 1 от уйгурското малцинство са задържани в лагери.”

 

При обявяването на решението председателят на Европарламента Давид Сасоли заяви: “Илхам Тохти е посветил живота си на борбата за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че ратува за умереност и помирение, той получи доживотна присъда на показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда приканваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за зачитане на правата на малцинствата в Китай.”

 

Другите финалисти за наградата “Сахаров” за 2019 г. бяха бразилски защитници на правата на човека и млади кенийки, разработили приложение срещу гениталното осакатяване на жени.

 

Наградата “Сахаров” за свобода на мисълта се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

 

Миналата година неин носител бе осъденият в Русия за подготвяне на терористични актове в Крим режисьор Олег Сенцов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.