Украинският Хелзинкски комитет се застъпва пред ЕСПЧ за осъден от руските власти в Крим активист

Споделете статията:

Украински правозащитници са подали в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург две жалби по повод на преследването на осъдения в анексирания Кримски полуостров  активист Владимир Балух, съобщава сайтът на Радио „Свобода“. По думите на юридическия консултант на Украинския хелзинкски комитет Дария Свиридова, следствието, намиращо се изцяло под контрола на Москва, е фалшифицирало доказателствата срещу Балух.

Правозащитниците твърдят, че в акцията по преследването на Владимир Балух в Крим са участвали около 20 души сътрудници на руските тайни служби и на прокуратурата. Между тях, според правозащитниците, има високопоставени представили на руската Федерална служба за сигурност (наследник на КГБ), както и прокурори от анексирания полуостров.

Контролираният от Кремъл  Раздолненски районен съд в анексирания Крим на 4 август осъди Владимир Балух на 3 години и 7 месеца затвор, а освен това му наложи  десет хиляди рубли глоба. Активистът е признат за виновен за това, че е съхранявал боеприпаси и взривни вещества. Прокуратурата е искала от съда присъда от пет години затвор.

Владимир Балух беше арестуван миналата година. Сътрудниците на Федералната служба за сигурност са обискирали дома му, където освен него живее и майка му. Следствието твърди, че при обиска са намерени тротилови шашки и патрони. Но Владимир Белух  публично заявява, включително и пред съда, че преди този обиск  е получавал заплахи от ФСБ, че „ще дойдат и ще намерят оръжие“ в дома му, т.е. че самите служители на тайните служби като форма на заплаха срещу него са му казвали, че ще подхвърлят „каквото трябва“ в дома му.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.