„Амнести интернешънъл“: осъждаме ареста на хора, носещи съветска символика

Арестуването на мирни граждани, демонстриращи със съветска символика, както и забраната на самата символика, са действия, които са недопустими в една демократична държава. Това заяви директорът на украинското представителство на най-голямата в света правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ Оксана Покалчук, съобщава Би Би Си от Киев.

При провеждане на демонстрация в чест на 9 май, честван в Русия като Ден на победата, имаше сбиване между участниците в „Марша на победата“ и ветерани от украинската „антитерористична операция“. Така в Украйна наричат въоръжения конфликт между самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, подкрепяни от Русия, и украинската армия. Повод за конфликта беше, че демонстрантите ползваха съветска символика. В резултат полицията арестува част от демонстрантите, носещи тази символика.

„Такива мерки не само не освобождават Украйна от съветското наследство и минало, от драконовските закони и практики от съветските времена, а обратно, отново ни приближават към него“, каза Покалчук.

От „Амнести интернешънъл“ смятат, че забраната на символите, свързани с комунистическата партия и със съветското минало, нарушава правото на свобода на изразяване, а арестуването на участници в мирни акции е крачка към ограничаването на свободата на словото и на свободата на мирните събирания от страна на украинските власти.

От украинския клон на правозащитната организация поискаха властите да освободят веднага всички задържани мирни демонстранти и да разследват случаите на употреба на сила в хода на полицейските акции, свързани с проведените на 9 май демонстрации. Още на 6 май министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че полицията ще възпрепятства провеждането на антиукраински прояви на 9 май.

„Поделенията на националната полиция и на националната гвардия няма да търпят нито антиукраинска символика, нито антиукраински прояви по време на демонстрациите и маршовете по случай 9 май. Всички съответни опити от страна на хора, жадни за провокация, ще бъдат силово пресечени!“, заяви той.

Законът за декомунизация беше приет в Украйна през април 2015 г. Освен забраната на на ползването на съветска символика, в този закон се предвижда също премахването на паметниците на комунистическите дейци преименуването улиците и населените места, носещи имена на такива хора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.