Украйна: Адвокат за човешки права намерена мъртва след продължителни смъртни заплахи

 

Тялото на активистката за  човешки права Ирина Ноздровска, на 38 г., бе открито  в река край Киев на 1 януари, след като е получила множество смъртни заплахи по време на изслушвания по делото за смъртта на сестра си, което е подпомагала като адвокат, съобщиха от руската информационна агенция UNIAN.

Понастоящем се провежда разследване. Делото на  Ноздровска  се разследва по обвинение в убийство, съобщи украинският вътрешен министър във Фейсбук  в понеделник, 1 януари. Ноздровска изчезна в петък на 29 декември, след като успя да блокира освобождаването на осъдения убиец на последното изслушване на 27 декември.

Според доклада по делото Ноздровска редовно е получавала  смъртни заплахи от приятели и роднини на Дмитро Росошански, който през септември 2015 г. е осъден за причиняване на смъртта на сестрата на Ирина- 26-годишната Светлана Сапатаняшка, когато отнема живота й при пътен инцидент, шофирайки  в нетрезво състояние. Росошански е племенник на съдията, който по това време е оглавявал районния съд в Възхигород. След двугодишен съдебен спор Росошански е осъден на седем години затвор, но очаква амнистия на 27 декември 2017 г. Благодарение на  усилията на  Ноздровска, апелативният съд в района на Киев  постановява връщане на делото на първа инстанция и удължаване на ареста за още 60 дни.

Междувременно министърът на външните работи в страната  Павло Клинкин заяви, че убийството на адвоката е „предизвикателство пред държавата и тест за обществото по отношение на защитата на жените активисти”.

„Ситуацията относно правата на жените се е подобрила, но не и по отношение на  домашното насилие и ролята на жените в политиката. Убийството на Ноздровска е предизвикателство за държавата и тест за обществото относно способността да защитава жените активисти и  способността на гарантира правосъдието като цяло“, написа Клинкин в Туитър на 2-ри януари.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.