Украйна отваря за свободен достъп архивите на бившите съветски тайни служби

Службата за сигурност на Украйна ще предостави свободен достъп до документите на съветското КГБ, заяви ръководителят й Василий Грицак. Това съобщава радио Би Би Си.

Грицак казва, че архивите на Комитета за държавна сигурност на бившия СССР, намиращи се в Украйна, скоро ще бъдат предадени на Украинския институт за национална памет, и до тях ще имат достъп както украински граждани, така и чужденци.

„За Службата за сигурност на Украйна процесът на декомунизация е важен етап в работата по очистването на службата от остатъците и от наследството на съветската система за преследване и потискане на хората“, добавя ръководителят на украинската служба за сигурност, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Правно основание за от откриването на архивите е подписаният от президента Пьотр Порошенко през май т.г. „пакет закони по декомунизацията“, в който влиза и Закон за достъпа до архивите на репресивните органи на комунистическия тоталитарен режим през периода 1917-1991 г.“

Както съобщава Грицак, Службата за сигурност на Украйна получава голям брой запитвания за информация, намираща се в архивите на украинското подразделение на бившия Комитет за държавна сигурност на СССР. „Ние на практика всеки ден получаваме твърде много молби както от граждани на Украйна, така и от обществени организации, както и от чужденци“, казва той. Най-голямата част от тези запитвания идват от хора, които търсят следи от загинали, репресирани или изчезнали свои роднини.

Сега в архивите на Службата за сигурност на Украйна се съхраняват около 180 хиляди тома с документи, най-вече „оперативни дела“, създадени по времето на съветската власт.

През 2009 г. украинските власти вече разкриха част от архивите на съветските тайни служби.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.