Украйна отваря за свободен достъп архивите на бившите съветски тайни служби

Службата за сигурност на Украйна ще предостави свободен достъп до документите на съветското КГБ, заяви ръководителят й Василий Грицак. Това съобщава радио Би Би Си.

Грицак казва, че архивите на Комитета за държавна сигурност на бившия СССР, намиращи се в Украйна, скоро ще бъдат предадени на Украинския институт за национална памет, и до тях ще имат достъп както украински граждани, така и чужденци.

„За Службата за сигурност на Украйна процесът на декомунизация е важен етап в работата по очистването на службата от остатъците и от наследството на съветската система за преследване и потискане на хората“, добавя ръководителят на украинската служба за сигурност, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Правно основание за от откриването на архивите е подписаният от президента Пьотр Порошенко през май т.г. „пакет закони по декомунизацията“, в който влиза и Закон за достъпа до архивите на репресивните органи на комунистическия тоталитарен режим през периода 1917-1991 г.“

Както съобщава Грицак, Службата за сигурност на Украйна получава голям брой запитвания за информация, намираща се в архивите на украинското подразделение на бившия Комитет за държавна сигурност на СССР. „Ние на практика всеки ден получаваме твърде много молби както от граждани на Украйна, така и от обществени организации, както и от чужденци“, казва той. Най-голямата част от тези запитвания идват от хора, които търсят следи от загинали, репресирани или изчезнали свои роднини.

Сега в архивите на Службата за сигурност на Украйна се съхраняват около 180 хиляди тома с документи, най-вече „оперативни дела“, създадени по времето на съветската власт.

През 2009 г. украинските власти вече разкриха част от архивите на съветските тайни служби.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.