Ултранационалистите искат спиране на сайтове, затвор за фалшиви новини, репресивни мерки за рискови квартали

Затвор за разпространение на фалшиви новини и затваряне на сайтове предлагат от ВМРО. „Патриотите“ подновяват опитите си да „озаптят“ медиите в интернет. Актуалният повод им дава извънредната ситуация с коронавируса.  От ВМРО искат и имуществена санкция от 500 до 2 000 лева за собственика на домейн с текст без автор за „разпространяване на дезинформация в интернет среда“.

Хората на Красимир Каракачанов обаче искат тези промени да действат дългосрочно, а не само по време на извънредното положение. Предложението на ВМРО е внесено като проект за промени в Закона за радиото и телевизията. В текстовете се съдържа понятието „дезинформация в интернет среда“. Според тях това е „разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници достъпни от територията на Република България на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица“.

Предложението на ВМРО е Съветът за електронни медии (СЕМ) да може да спира достъпа до сайтове, които разпространяват невярна информация и по същество не са медии. Критериите за разпознаването им по думите на депутатите Александър Сиди и Искрен Веселинов са два – статии без автори и липса на посочено контактно лице, което се занимава със спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR), уточнява news.bg.

ВМРО иска още Съветът за електронни медии да получи нови правомощия за „надзор за предотвратяване и ограничаване на дезинформация в интернет средата“. Ако в някой сайт е публикувана „дезинформация“, съветът ще трябва да разпорежда сваляне на информацията. Това обаче не изключва възможността да бъдат сваляне текстове с вярна информация, само защото са с неназован източник.

От ВМРО говорят за борба с фалшивите новини в интернет отдавна. През 2018 година направиха кръгла маса по темата. Отговорът на СЕМ бе, че сегашните му правомощия не му позволяват да регулира сайтове и интернет медии.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.