Умря вторият по ранг в Червените кхмери ръководил „машините за смърт“ и извършител на брутален геноцид на 3 милиони невинни

Идеологът и втори по ранг в ръководството на Червените кхмери Нуон Чеа почина на 93-годишна възраст, съобщи за Франс прес говорител на камбоджанския съд, в който Нуон Чеа беше обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството.

„Можем да потвърдим, че обвиняемият Нуон Чеа почина на 4 август 2019 г.“каза говорителят.

Наричан още Брат №2 той ръководи „машината за смърт“ на режима на Червените кхмери, който в периода от 1975 до 1979 г. изби около 3 милиона невинни по особено брутален начин.

Нуон Чеа беше един от най-верните съратници и заместници на изверга Пол Пот. Той заема редица държавни постове в периода от 1976 до 1979 г., сред които председател на парламента и министър-председател на Кампучия, както кхмерите наричат Камбоджа.

След като виетнамците освобождават страната от червените кхмери през 1979 г., Нуон Чеа се укрива. През 1998 г. се предава, а през септември 2007 г. е арестуван по обвинение в геноцид.

На 7 август 2014 г. той е осъден от специален съд на доживотен затвор за престъпленията срещу човечеството. През ноември 2018 г. Нуон Чеа беше признат за виновен в геноцид над виетнамците в Камбоджа и получи втора доживотна присъда. Неговата смърт увеличава вероятността съдът да не успее да произнесе присъдите срещу стареещите лидерите на движението, под чието ръководство са загинали една четвърт от населението.

През 1975-1979 година в Камбоджа  умират около 1,7 млн. души от глад, болести и масови разстрели

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.