Унгария: Черен ден за ЛГБТИ е приемането на хомофобски дискриминационен законопроект и конституционни изменения

 

Реагирайки на решението на унгарския парламент да приеме закон, който ще лиши неженените двойки от правото на осиновяване и две конституционни изменения, които допълнително ограничават правата на LGBTQ хората, водещи правозащитни организации се обединиха, за да осъдят решението, съобши Амнести.

Тези нови дискриминационни, хомофобски и трансфобни нови закони са само последната атака срещу хората от ЛГБТИ от страна на унгарските власти.

Дейвид Виг, директор на Amnesty Hungary, казва: „Това е черен ден за унгарската LGBTQ общност и за правата на човека. Тези нови дискриминационни, хомофобски и трансфобни нови закони – прокарани под прикритието на пандемията на коронавируса – са само последната атака срещу хората от ЛГБТИ от страна на унгарските власти. “

Законопроектите допълнително ограничават правата на ЛГБТИ деца и родители в Унгария. Катрин Хюгендубел, директор по застъпничество в ILGA, казва: „Децата от ЛГБТИ ще бъдат принудени да растат в среда, която им ограничава възможността да изразяват самоличността си, а на децата в Унгария ще бъде отказано безопасно и любящо семейство, тъй като осиновяването е ограничено само до женени хетеросексуални двойки. Този опит да се бърза с тези дискриминационни, хомофобски и трансфобни нови закони е част от продължаващата атака срещу ЛГБТИ от унгарските власти. ”

Масен Дейвис, изпълнителен директор в Transgender Europe, каза: „По-рано тази година Унгария направи невъзможно транс хората да сменят имената и законния си маркер на пола. Ние сме дълбоко загрижени за здравето и безопасността на транс деца и възрастни в Унгария в такъв враждебен климат. Призоваваме председателя на комисията на ЕС Фон дер Лайен да разгледа правата на родителите на ЛГБТИ, опита за заличаване на различните по пол деца и забраната за законно признаване на пола в оценката на върховенството на закона на Комисията и текущите производства по член 7  от Договора на Европейския съюз срещу Унгария. ”Ние сме дълбоко загрижени за здравето и безопасността на транс-деца и възрастни в Унгария в такъв враждебен климат”.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.