Унгария губи достъп до приблизително 2,3 милиарда норвежки крони

Донорите и Унгария не успяха да постигнат съгласие относно начина на администриране на финансирането за гражданското общество. Следователно няма да се предоставя финансиране на Унгария за изпълнението на програмите през текущия период и Унгария губи достъп до приблизително 2,3 милиарда норвежки крони, отпуснати на Унгария по схемата за Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Норвегия.

 

„Мога да потвърдя, че след дълъг и всеобхватен процес не успяхме да постигнем споразумение. Според нас финансирането по схемата за безвъзмездни средства от ЕИП и Норвегия би могло да бъде много полезно, особено при осигуряване на подкрепа за гражданското общество в Унгария, както и при стимулиране на иновациите в сектора на бизнеса, енергетиката и климата и насърчаване на правата на малцинствата “, каза министърът на външните работи

 

„Страните донори са определили като абсолютно изискване за всички 15 държави бенефициенти фондът за гражданското общество да се управлява независимо от властите. Унгария прие това, но не прие назначаването на най-квалифицирания кандидат за тази задача. Следователно не успяхме да постигнем споразумение и при условията, посочени в Меморандума за разбирателство, който подписахме с Унгария през декември 2020 г., през този период няма да се изпълняват програми в Унгария по схемата за ЕИП и Норвегия за безвъзмездни средства “, каза г-жа Eriksen Søreide.

 

Преговорите с Унгария за начина, по който ще бъдат използвани приблизително 2,3 милиарда норвежки крони, заделени за Унгария, започнаха през 2016 г. Меморандумите за разбирателство, които бяха окончателно подписани на 21 декември 2020 г., съдържат клауза, според която никакви програми не могат да бъдат одобрени, докато не се назначи независим фонд за оператор за финансиране на гражданското общество. Не беше възможно да се постигне споразумение за оператор на фонд до договорения краен срок от 21 юли. В резултат на това няма да има изпълнение на планираните програми. „Операторът на фонда за финансиране на гражданското общество е отговорен за управлението на повече от 100 милиона норвежки крони и трябва да гарантира, че това финансиране се използва за укрепване на гражданското общество, насърчаване на активното гражданство и подкрепа на уязвимите групи. Страните донори трябва да се уверят, че е избран най-добрият кандидат за задачата. Не сме постигнали споразумение с Унгария по този въпрос “, заяви г-жа Ериксен Сорейде.

Страните-донори, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, са обединени в процеса и остават ангажирани с принципа, че трябва да бъде назначен най-квалифицираният кандидат.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.