Мрачен ден за ЛГБТИ общността поради приетия хомофобски дискриминационен законопроект и конституционни изменения

 

Унгарският парламент прие законопроект, забраняващ осиновяването на неженени двойки и изменя Конституцията, в който се посочва, че „майката е жена, а бащата е мъж“ и че Унгария „защитава самоличността на пола на децата по рождение“, което допълнително ще заклейми транссексуални и интерсексуални хора в Унгария. „Това е мрачен ден за общността на LGBTQ в Унгария както и за правата на човека“, определя решението  на парламента авторитетната международна организация Амнести Интернешънъл.

Реагирайки на решението на унгарския парламент да приеме закон, който ще лиши неженените двойки от правото на осиновяване и две конституционни изменения, които допълнително ограничават правата на LGBTQ хората, водещи правозащитни организации се обединиха, за да осъдят решението.

„Тези дискриминационни, хомофобски и трансфобни нови закони – прокарани под прикритието на пандемията на коронавируса – са само последната атака срещу хората от ЛГБТИ от страна на унгарските власти“, смята Дейвид Виг, директор на Amnesty Hungary.

Катрин Хюгендубел, директор по застъпничество в ILGA е на мнение, че „законопроектите допълнително ограничават правата на ЛГБТИ деца и родители в Унгария“.

Децата от ЛГБТИ ще бъдат принудени да растат в среда, която им ограничава възможността да изразяват самоличността си, а на децата в Унгария ще бъде отказано безопасно и любящо семейство, тъй като осиновяването е ограничено само до омъжени хетеросексуални двойки. Опитът за бързане с дискриминационни, хомофобски и трансфобни нови закони са част от продължаващата атака срещу ЛГБТИ от унгарските власти.

От организациите призовават председателя на комисията на ЕС фон дер Лайен да разгледа правата на родителите на ЛГБТ, опитът да се заличават различните по пол деца и забраната за законно признаване на пола в оценката на върховенството на закона на Комисията и текущите производства по член 7 от ДЕС срещу Унгария ”.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.