Унгария отхвърля възможността да защити жените от насилие

Въпреки обезпокоително увеличаване в глобален план на сигналите за домашно насилие по време на мерките за стоене по домовете заради Ковид-19, Унгария направи направи крачка назад в защитата на жените, съобщава Хюман Райтс Уоч. На 05.05 парламентът, където управляващата партия Фидес има мнозинство от две трети, блокира ратификацията на местно споразумение за насилието срещу жени.

Конвенцията на Съвета на Европа за противодействие на насилието срещу жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, установява златен стандарт за включване и за признаване правото на всеки да живее свободен от насилие, независимо от сексуалната му ориентация, половата идентичност, имиграционен статут или друга характеристика. Документът задължава страните да спазват минимум стандарти за защита, превенция и преследване на насилието срещу жени.

Но политиците в Унгария твърдят, че конвенцията промотира „джендър идеология” – термин, използван като аргумент, че половото равенство заплашва „традиционните семейни ценности” и окуражава хомосексуалността. Те също така смятат, че защитата от страна на конвенцията на мигриращите жени и бежанките противоречи на усилията на Унгария да преустанови незаконната имиграция.

Унгарското правителство постоянно атакува равенството на половете и правата на ЛГБТИ хората, както и на търсещите убежище и мигрантите – всички от които попадат в по-широкото приложение на върховенството на закона в страната.

Унгарският министър на правосъдието Джудит Варга твърди, че националните закони вече защитават жените жертви на насилие, но женските организации в страната отдавна се оплакват от недостатъчните услуги и вялите полицейски реакции на вилнеещото домашно насилие.

Политическите маньоври от тази седмица отразяват обезпокоителна тенденция: България, Словакия и Латвия по подобен начин отказват да ратифицират конвенцията, Полша заплашва да се оттегли от нея, а Словакия дори се е противопоставила на ангажимента на Европейския съюз към конвенцията.

Според изнесените данни над 20% от жените в Европейския съюз са преживели домашно насилие. В много страни над 50% процента от убитите жени умират от ръцете на партньори или членове на семейството. От настъпването на пандемията на Ковид-19 сигналите за домашно насилие в Европа са се увеличили неимоверно. Правителствените ресурси за предотвратяване на насилието срещу жени и осигуряването на услуги за подкрепа и защита на жертвите могат да спасят животи и това не търпи забавяне.

Както председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен така и комисарят по равенството, Хелена Дали,  са превърнали в приоритет отдадеността на ЕС към конвенцията. Техният глас трябва ясно да се чува, когато страните членки се опитват да препятстват този процес и да не представят правилно основните защити на конвенцията, отнасящи се до жените.

Вместо да използват подстрекателска реторика, за да блокират нужните мерки, европейските правителства трябва да се фокусират върху безопасността на жените.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.