Унгария пита народа дали да плаща обезщетения на затворници и роми

Властта в Унгария обяви, че ще попита народа дали да бъдат изплащани обезщетения на роми и затворници, съобщават местните медии. Допитването е наречено от правителството “консултация” и ще бъде проведено следващия месец. Министър-председателят Виктор Орбан остро критикува изплащането на обезщетения на осъдени лица. Шефът на кабинета му Гергей Гуляш обясни пред журналисти, че целта на допитването е “да се възстанови моралния ред” в страната.

Унгарците ще отговарят на 9 въпроса, свързани със съдебни решения относно пренаселените затвори, сегрегацията в училищата, както и дали съдилищата трябва да спрат да присъждат финансови обезщетения на роми по дела за дискриминация. Според премиера Орбан провеждането на подобно допитване до народа е необходимо, тъй като „за определени групи активисти правата на жестоки престъпници са станали по-важни от правата на гражданите, които спазват законите“.

През януари правителството обяви, че спира да изплаща компенсации на затворници за лошите условия в пренаселените затвори. Според премиера Орбан законовите разпоредби, предвиждащи подобни обезщетения за лишените от свобода, били “прекалено толерантните и абсурдни”.

Властта в Будапеща отказва да плати и 300 000 евро обезщетение на ромски семейства, осъдили през септември м.г. Унгария, че е допуснала сегрегация в училище на около 60 ромски деца. Премиерът Виктор Орбан е категоричен, че е “дълбоко несправедливо” ромски семейства “да получават пари, без да работят”. Според него ромите трбява да бъдат изпратени на специално обучение, а не да им се дават пари.

източник

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.