ХРУ: Унгария обижда собствената си история

Животът на бежанците в Унгария не е много по-лесен от изпълненото им с насилие съществуване в Афганистан. Това разказват търсещи убежище в интервю с представители на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ). Често мигрантите са бити от полицията, което ги кара да се чувстват като животни или престъпници.

Към отношението на полицията към бежанците, твърдят правозащитниците, се прибавят и ужасяващите условия в претъпканите лагери, ограничителните закони насочени към затрудняването на търсещите убежище да влязат в страната и да получат защита, както и политики, усложняващи живота на получилите легален статут.

ХРУ съобщава, че унгарското правителство не само прави живота непоносим за търсещите убежище и бежанците, но то умишлено кара унгарците да ги намразят. Постига го, като разпространява подвеждащи и изпълнени с омраза и ксенофобия съобщения по билбордове, брошури, по радиото и телевизията. Антиимигрантската реторика от вземащите решения високопоставени политици се е превърнала в нещо общоприето.

Търсещите убежище, мигрантите и бежанците са наричани „навлеци” и „потенциални терористи” и са описвани като хора, които не спазват законите и са неспособни да се интегрират в унгарското общество. Според изопаченото, според ХРУ, но подкрепяно от правителството говорене, бежанците представляват опасност за унгарските християнски ценности и традиции. През юли министър председателят Виктор Орбан определи миграцията като „отрова”.

ХРУ напомня, че всичко това се случва в страна, в която само преди 60 години преследването на хора е накарало 200 000 от нейните граждани да търсят – и намерят – спасителен пристан в други части на Европа, както и в САЩ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.