Унгария: закони срещу помощта

Споделете статията:

На 13.02.2018 г. Унгарското правителство представи три законопроекта на парламента, според които ще се наказват и ограничават организациите, които се занимават с миграционни проблеми, съобщи Хюман Райтс Уоч.

Според законопроектите помощта оказвана на човек, който бяга от преследване, за да получи убежище в Унгария, представлява заплаха за националната сигурност. Те ще накарат всеки работещ със или в защита на правата на мигранти, бежанци и търсещи убежище да премине национално изчистване на досието си по отношение на сигурността и да плати допълнителен данък за всяко чуждестранно финансиране. Законопроектите също така ще дадат на правителството властта да препятстват унгарците, които работят с имигранти и търсещи убежище от пограничните райони, където унгарските власти са злоупотребявали с мигранти и търсещи убежище, както и да се пречи на чужденци, които работят с проблеми свързани с  миграцията в самата страна.

Мерките са били представени преди националните законодателни избори насрочени за 08.04.2018 г. Те отразяват отдавнашната правителствена враждебност към бежанци и мигранти, както и кампанията му срещу неправителствените организации. В най-голяма степен кампанията е насочена срещу организации работещи в името на мигранти и бежанци, и получаващи финансиране от фондацията Отворено общество, основано от родения в Унгария Джордж Сорос. Сред тях може да се включва и ХРУ, която попада и в двете категории.

Законопроектите вече са предизвикали критиките на върховните комисари на ООН за човешки права и бежанци, на комисаря за човешки права и немският министър на външните работи.

Първият от законите дава да се разбере, че мерките засягат организации, които работят по проблеми свързани с миграцията и даването на убежище във всеки аспект, включително онези, които осигуряват финансиране, наблюдават отношението към бежанци, призовават за промяна, съветват търсещи убежище или по някакъв начин ползват чуждо финансиране. Според законопроекта организациите, които влизат в този спектър, трябва да кандидатстват за пълномощно от министъра на вътрешните работи, за да продължат да извършват дейността си и за да разкриват информация за  нея.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.