Уникалният „Епос на Гилгамеш“ върнат на Ирак

Във вторник „Епосът на Гилгамеш“ записан с клинообразна писменост върху глинени плочки и едно от най-старите литературни произведения в историята, беше върнат в Ирак. Това е една от най-древните литературни творби, която бе откраднат от Багдадския музей и контрабандно пренесен в Съединените щати през деветдесетте години на миналия век.

Министерството на външните работи представи на журналисти открития артефакт. „Сънят на Гилгамеш“ е едно от най-старите литературни произведения в историята и е на 3500 г. Тя е част от „Епопеята на Гилгамеш“.

 

Артефактът на 3500 години, известен като Таблетката на мечтите на Гилгамеш

Иракският външен министър Фуад Хюсеин каза в реч в кулоарите на церемонията, че „текущата година е годината на дипломацията за възстановяване, на която сме посветили чрез интегрирането на вътрешни и външни усилия“.

Гилгамеш е шумерски поетичен епос, написан с клинопис върху 11 глинени плочки, който е открит за първи път през 1853 г. в археологически обект случайно. Американски търговец на произведения на изкуството е купил произведението през 2003 г. от йорданско семейство, живеещо в Лондон, и го е изпратил до Съединените щати. През 2014 г. този уникалния артефакт е закупен на цена от 1,67 милиона долара.

Иракският музей беше отворен отново през 2015 г. след 12 години на плячкосване на съдържанието му, оценено на 16 000 артефакта, по време на нахлуването в страната от международни сили, водени от Вашингтон, и свалянето на бившия режим през 2003 г. Музеят се състои от 23 зали, съдържащи хиляди парчета малки камъни и огромни статуи с височина около 3 метра, в допълнение към стенописи, простиращи се няколко метра широки.

Античностите датират от асирийския, шумерския, вавилонския, ислямския и други периоди. Ирак все още страда от изкопаването на антики от организирани банди, които ги изнасят контрабандно извън страната, възползвайки се от нестабилната ситуация със сигурността в страната. Правителството на Багдад работи в продължение на много години, за да възстанови ограбените си антики, като преследва контрабандисти и търгове на антики по целия свят.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.