УНИЦЕФ предупреждава за извънредно положение в образованието заради Ковид-19

УНИЦЕФ предупреждава за извънредно положение в сферата на образованието, чиито последици ще бъдат усетени през идните десетилетия, предаде ДПА.

Голяма част от учениците по света са без достъп до дистанционно обучение, обяви Детският фонд на ООН. В Африка половината от всички ученици са без такъв достъп, а в Източна Европа и части от Азия без достъп до дистанционно обучение са над една трета от учениците.

Най-засегнати са били най-малките ученици и децата от бедни семейства и селски райони.

В Субсахарска Африка около половината от всички ученици са без такъв достъп, в Източна Европа и части от Азия без достъп до дистанционно обучение са над една трета от учениците.

Около 1,5 милиарда ученици са били засегнати от затварянето на училища като част от карантинните мерки за борба с пандемията от коронавируса.

„За най-малко 463 милиона деца, чиито училища са били затворени заради Ковид-19, не съществува такова нещо като дистанционно обучение. Само като видим броя на децата, чието образование е било напълно възпрепятствано в продължение на месеци, вече можем да говорим за световно извънредно положение в сферата на образованието. Последиците вероятно ще бъдат усещани от икономиките и обществата през идните десетилетия“, заявиха от УНИЦЕФ.

Маргиналия първа информира за ситуацията с електронната бедност в България – виж тук. “МОН не успя да реагира адекватно за фактическата изключеност на повече от 50-60 хиляди деца от учебния процес през втория срок на 2019/2020″, написа доц. Алексей Пампоров.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.