УНИЦЕФ: Светът се провали в опазването правата на децата в зоните на конфликт

 

Новият доклад на УНИЦЕФ описва бъдещето на милиони деца като изложено на риск поради нарушения на правата на човека, включително изнасилвания, ранни бракове и отвличания. Агенцията призовава всички страни да прекратят нарушенията срещу деца и да спазват международното право. Агенцията също така призовава световните лидери да използват влиянието си за защита на децата в конфликтните райони, предават от турската медия Daily sabah.

„През последните 12 месеца децата, живеещи в зони на конфликт по света, продължават да страдат от екстремни нива на насилие и светът продължава да ги предава”, каза Мануел Фонтен, директор на програми за спешни случаи на УНИЦЕФ.  „През 2019 г. се навършват 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето и 70 години от приемането на Женевската конвенция, но днес повече държави са въвлечени във вътрешни и международни конфликти, отколкото през който и да било друг момент за последните три десетилетия. Децата са сред най-уязвимите групи по време на конфликт и атаките срещу тях трябва да бъдат прекратени .“ добави Фонтен.

Палестина

Според УНИЦЕФ повече от 1000 деца са били ранени от израелските сили в обсадената ивица Газа по време на демонстрации. Някои наранявания са били тежки, включително и такива като ампутации променящи живота. Организацията за освобождение на Палестина (ООП) призова Международния наказателен съд (МНС) да започне разследване на убийствата на палестински деца от Израел, и апелира международната общност да „прекъсне мълчанието си срещу непрестанните престъпления, извършени от окупационната армия. “

Мианмар

Много бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга са изправени пред продължаващи нарушения на правата на човека, които включват убийства, изчезвания и произволни арести. В системата на сегрегация, прераснала до геноцид в Мианмар, децата рохинги често не могат да посещават смесени училища, а вместо това се държат в отделни учебни заведения, където качеството на образование твърде ниско. Според доклад, публикуван по-рано този месец от Бирманската организация BROUK, в резултат на продължаващите нарушения на човешките права на Мианмар срещу рохингите , повече от 73% от тях в се самоопределят като неграмотни.

Бангладеш

Ситуацията в Бангладеш е подобна. Тъй като близо 1 милион бежанци от Рохинга вече се намират в десетки бежански лагери в Бангладеш, много деца не могат да получат достъп до образование. Ако имат достатъчно късмет, те често се преподават в класните стаи, които са силно пренаселени и с лоши ресурси.

Йемен

 

От 2014 г. насам в Йемен, цивилните понасят тежестта на конфликта, който е убил над 10 000 души и предизвикал най-лошата хуманитарна криза в света. Според доклада 85 000 деца на възраст под 5 години най-вероятно са починали от недохранване и болести, а 400 000 страдат от тежко остро недохранване. Училищата и болниците в разкъсваната от войната страна са подложени на чести атаки, заплашвайки живота на много деца. През септември коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, призна участието си в атентат при които са убити 40 деца, събитие, което се счита за очевидно военно престъпление

Източна Украйна

Рязкото нарастване на борбата между проруските сепаратистки бунтовници и украинската армия, за да поеме контрола над Източна Украйна от 2014 г. насам, накара значителен брой хора да намерят подслон от войната в Украйна.

„Ситуацията е особено тежка за 400 000 деца, които живеят в рамките на 20 километра от       “ контактната линия „, която разделя правителствените и контролираните от правителството зони и където обстрелването и екстремните нива на замърсяване на мините представляват смъртоносна заплаха,“ поясняват от УНИЦЕФ.

Демократична република Конго

Продължаващото междуетническо насилие и сблъсъци между силите за сигурност и въоръжените групировки в страната имат опустошително въздействие върху децата в Централноафриканската република. Според УНИЦЕФ, две от всеки три деца се нуждаят от хуманитарна помощ поради етнически сблъсъци. Освен това, децата в засегнатите от насилие държави са сред първите жертви на огнището на ебола. 4,2 милиона от децата в Конго  са изложени на риск от недохранване.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.