УНСС уволни дисциплинарно преподавател след критики за посещение на Бойко Борисов

Преподавателят от УНСС доц. д-р Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно вчера(21 април-б.ред), съобщиха негови колеги и студенти. Като причина е изтъкнато „уронване на престижа на учебното заведение“. Студенти и преподаватели от УНСС събират подписи в петиция, за да защитят преподавателя си и колега.

Преди изборите преподавателят написа, че предизборната визита на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е обидна за автономията на учебното заведение. Осиковски припомни, че заради т.нар. най-нов корпус вече бивши министри на Борисов през 2019 г. са докарали университета до безпрецедентна финансова и имиджова криза.

През пролетта на 2019 г. УНСС беше заплашен със запор на сметките си заради неиздължени суми от държавата към строителя на новата сграда. В крайна сметка премиерът Борисов се намеси и държавата отпусна обещаните пари и това е причината да посети предизборно учебното заведение по време на предизборната си обиколка, в която се хвалеше със строителните си успехи.

 „Ние, долуподписаните студенти, университетски преподаватели и граждани, категорично възразяваме срещу наложеното наказание „дисциплинарно уволнение“ на доц. д-р Мартин Николаев Осиковски, преподавател в Университета за национално и световно стопанство“ се казва в писмото.

На 2 април 2021 г. доц. Осиковски подаде оставка от заемани ръководни постове в УНСС с публично изявление на неговия личен профил в социалната мрежа „Фейсбук“ във връзка с осъществено посещение на председател на политическа партия и кандидат-депутат на територията на университета. Това беше заявено като форма на символичен протест, при която неговото решение беше да остане обикновен преподавател в университета.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.