„Уолстрийт джърнъл“: $5 млрд. рекордна глоба за „Фейсбук“ в САЩ

Компанията „Фейсбук“ (Facebook) ще бъде глобена с рекордните 5 милиарда долара от регулаторните органи в САЩ след разследване за неуспехите на най-голямата социална медия в света да защити личните данни на своите потребители, предаде БНР, позовавайки се на американския в. „Уолстрийт джърнъл“.

Съобщението се основава на добре осведомени източници, че миналата седмица Федералната търговска комисия (ФТС) е взела съответното решение с 3 на 2 гласа. Не е ясно след колко време ще бъде обявена глобата.

Разследването срещу „Фейсбук“ започна миналата година, след като бе разкрито, че базираната в Лондон консултантска компания „Кеймбридж аналитика“ (Cambridge Analytica) е получила достъп до данните на до 87 милиона потребители. „Кеймбридж аналитика“ е работила за предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г. Прогнозата бе в размер на най-малко 3 милиарда долара в САЩ заради скандалите с управлението на лични данни на потребители на социалната мрежа.

Тогава „Фейсбук” съобщи в комюнике, че очаква потенциални загуби между 3 и 5 милиарда долара заради проблемите с личните данни

Федералната търговска комисия и „Фейсбук“ отказаха да потвърдят информацията на „Уолстрийт джърнъл“.

Министерството на правосъдието на САЩ сега прави преглед на споразумението, но обикновено не променя решения на ФТС.

Социалната мрежа има оборот от 15,1 милиарда за тримесечието (увеличение с 26 на сто), което е малко над очакванията. Броят на активните потребители се е увеличил от 2,32 на 2,38 милиарда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.