Управляващите ни лъгаха с милиони, с методики, със срокове!

Медицински сестри от Пловдив ще се включат в гладната стачка на колежките си от страната, информира“Марица„. Националният протест с крайната мярка започва утре. Първи ще спрат да се хранят медицински сестри от МБАЛ – Бургас, веднага след тях и две пловдивчанки, работещи в общински ДКЦ-та. Имената на участничките в акцията ще бъдат оповестени по-късно.

„Управляващите ни лъгаха с милиони, с методики, със срокове. Затова продължаваме с протестите, макар и под различна форма“, заявява пред сайта Мая Илиева, която е от организаторите на протестите на специалистите по здравни грижи. Тя добави, че на 12 юни гладна стачка и протестен митинг ще проведат медицински сестри от болница „Токуда“ в София. Очакванията са след това медсестрите и от други градове да се включат, обясни Мая Илиева. Специалистите по здравни грижи подготвят и писма до всички институции, в които ще изложат разочарованието си от неспазените обещания.

По думите на Илиева, в голяма част от лечебните заведения не са достигнати договорените заплати по Колективния трудов договор. Медицинските сестри държат на искането си трудовите им възнаграждения да са най-малко две минимални заплати за страната и да са фиксирани, за да не зависят от директорите. Освен това какво ще се случи с колегите, които работят в детски ясли и градини, в други структури, които нямат отношение към клиничните пътеки“, попита Илиева.

Освен по-високи възнаграждения медсестри, акушерки, лаборанти и фелдшери настояват да бъде премахнат и търговският статут на болниците. През тази година специалистите по здравни грижи в страната проведоха няколко протеста, като последният се състоя на 15 май пред сградата на Министерството на здравеопазването в София.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.