Урсула фон дер Лайен обещава „зелен пакт“ и продължаване на откритите срещу Полша и Унгария процедури

 

От реформата на правилата за предоставяне на убежище до Брекзит и търговското напрежение със САЩ – спешни проблеми очакват бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя обещава „зелен пакт“, в който ще бъде включено „първото европейско законодателство за климата“ с цел да се конкретизира целта за постигане на климатична неутралност до 2050 г., с която обаче за момента са се ангажирали само 24 страни членки от 28.

Урсула фон дер Лайен подкрепя и по-амбициозна цел на намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 50 и дори с 55 на сто до 2030 година.

Фон дер Лайен предлага също част от Европейската инвестиционна банка да бъде трансформирана в „Европейска банка за климата“ и предвижда план за поддържане на инвестициите на равнище 1000 милиарда евро за следващите 10 години.

По въпросите на миграцията бъдещата еврокомисарка иска да предложи „нов договор за миграцията и убежището“. Става дума за по-добро разпределение на усилията в ЕС и преди всичко за оказване на по-голяма помощ на страните като Италия, Испания и Гърция, които са на първа линия при пристигането на мигранти.

Фон дер Лайен иска да поднови дискусиите за реформата на споразумението от Дъблин, който в момента поверява обработката на молбите за убежище на страните, в които мигрантите пристигат.

Тя иска и да ускори подсилването на европейската агенция за опазване на морските и сухопътни граници „Фронтекс“, като броят на служители й достигне 10 000 още през 2024 г. вместо през 2027 година.

Комисията на Фон дер Лайен продължава откритите срещу Полша и Унгария процедури. Двете страни са обвинени, че предприемат действия, противоречащи на върховенството на закона, например в съдебната сфера. Отношенията им с Брюксел са обтегнати

Възходът на популистите в Европа и участието им във властта засилват напрежението и обещават трудни дискусии, особено по въпроса за миграцията.

Със съкращения

Източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.