Ускорени трансфери от Гуантанамо

Споделете статията:

Администрацията на Обама трябва да увеличи трансферите от Залива Гуантанамо след приемането на законопроект на 12.12.2014 г. за по-малко ограничения при извършването на тази процедура. През декември 2013 г. президентът Барак Обама получи от Американския конгрес облекчения на трансферите, но през изминалата година не се възползва напълно от тях.

„Президентът Обама би трябвало да пристъпи към затваряне на Гуантанамо, като ускори освобождаването на задържаните, заяви Лора Питър, старши съветник по националната сигурност към Хюман Райтс Уоч. Конгресът не улесни затварянето на Гуантанамо, но като не приложи приетите ограничения, остави вратата отворена, за да подкани администрацията да действа.”

Години наред Конгресът е налагал ограничения на прехвърлянията на затворниците в Гуантанамо, което според администрацията на Обама е спасило затварянето на заведението. Актът за упълномощаване на Националната сигурност за пръв път улесни ограниченията, като изиска министъра на отбраната да заяви, че прехвърлянето се отнася и до националната сигурност на САЩ и покаже, че е сравнил специфичните фактори, преди да вземе решение от подобно естество.

Законопроектът от 2014 г., отнасящ се до фискалната 2015 г., запазва тези промени. Една негова версия включва забрана на трансферите в Йемен, но последната редакция, одобрена от Конгреса, не я включва. Във всеки случай се възобновява забраната за местене на арестувани, без администрацията на Обама да го е позволила. Докато самият Обама многократно е говорил за затварянето на Гуантанамо, не е ясно дали е готов да използва властта си, за да го направи, завършва Хюман Райтс Уоч.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.