През юли се очаква отново концерт на неонацистка група у нас

На 11.07 в столичния рок клуб RockIt се очаква да се проведе концерт на нео-нацистката българска група “Срам и Позор”. Оригинално, бандата е активна през 90те, като е част от набиращата скорост по това време нео-нацистката скинарска сцена (следва да се отбележи, че в своята основа скинхед културата е антирасистка, но е кооптирана във Великобритания от British National Party (BNP).

Пламен Прездолски свири и в Срам и Позор, и в Paganblu

От качени от самата банда във фейсбук снимки ясно се вижда, че те подпрепят нацистката идеология, като слагат знамена с пречупени кръстове по сцената. В текстовете на песните им има явни препратки към нацистки символи и поздрави, като например в “Три бръснати глави”.

 

Бандата отново се активизира в последните някоко години. Участвала е например в събития на нео-нацистите от “Национална Съпротива” (вижте тук), чиито предишен лидер, Никола Манчев бе осъден за опит за въоръжен грабеж, при който простреля от упор жена, в опит да й открадне автомобила.

През миналата година YouTube валиха техните видеа и канали поради непозволено съдържание – расизъм, нео-нацизъм и пропаганда на човеконенавистни идеологии, както информира и самата група.

Live & Loud преди време направиха правилния избор и отмениха концерт на друга нео-нацистка банда – Paganblut.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.