Отец Рафаил: “Който от вас е без грях, пръв да хвърли камък по прайда!”

Споделете статията:

“Който от вас е без грях, пръв да хвърли камък по прайда!” Това написа във Фейсбук отец Рафаил-Росен Стефанов, който не за първи път се застъпва за правата на ЛГБТИ хората. Той публикува статуса си, след като патриархът на Българската православна църква Неофит се обяви против София прайд, който, според него, провъзгласява греха за норма. Патриархът възразява и срещу провеждането на шествието точно в деня на Задушница.

По времето, когато ще започне прайдът, пред Паметника на съветската армия ще има бирен фест. Няма информация Българската православна църква или нейният патриарх да са възразили срещу провеждането му на Задушница.

Известният с хомофобските и ксенофобските си възгледи отец Силвестър Янакиев от Сливен заяви във Фейсбук: “Тази година педерастите ще манифестират на Задушница. Да не се чудят, ако им се наложи да я ползват по предназначение”. В друг свой статус той заяви: “Човек и добре да живее, умира! Добре е педерастите и техните последователи да го знаят това. Ако сега опнат петалите и отидат при Бога няма да има прошка за тях. Добре е да се покаят, докато могат!
(за полуграмотните педерасти и техните последователи уточнявам, че това е проповед за вразумление. Всяка връзка с кълнене, проклинане, пращане в ада и друга форма на унищожение е бегла и случайна!)”

Изказванията на Янакиев се случват няколко дни след най-тежкото хомофобско престъпление в историята на САЩ, когато петдесетина души бяха убити в гей бар Орландо. Докато в редица европейски градове имаше масови прояви на солидарност с ЛГБТИ хората, в България основната тема беше дали стрелецът е бил от “Ислямска държава”.

На София прайд ще присъстват представители на редица дипломатически мисии в София. В същото време, нито една парламентарно представена партия и нито една от политическите сили в Столичния общински съвет не изрази подкрепа за него.

Не липсваха обаче позиции против прайда. Според съпредседателя на парламентарната група “Патриотичен форум” Валери Симеонов даде специално интервю пред ПИК, в което се обяви срещу шествието. Той изрази мнение за трагедията в Орландо, която била заради това, че хомосексуалните хора изразяват отношенията си открито, понеже нападателят не е стрелял в “някакъв нормален клуб”. Симеонов смята, че за подобни актове на омраза са виновни демокрацията и либерализмът.

Според председателя на групата “Патриоти за София” в Столичния общински съвет и член на ВМРО Карлос Контрера София прайд не трябва да се измести извън центъра на града, за да не скандализира хората. Той заяви позицията си пред bTV. В рамките са същото предаване Виктор Лилов от либералната партия ДЕОС каза, че София прайд е най-голямото правозащитно събитие в България. Лилов е единственият български политик с открита хомосексуална ориентация, който е кандидатствал за изборна длъжност.

Деветият София прайд ще се проведе на 18 юни, събота. Шествието ще започне от 17 часа зад Паметника на съветската армия. Той ще мине под мотото “Семейство, приятели и съмишленици”. По този начин, според организаторите, се обръща внимание върху необходимостта от подкрепа от страна на най-близките на ЛГБТИ хората.

В събота ще се проведе и ежегодното хомофобско шествие против равните права на ЛГБТИ хората. Организаторите на София прайд алармираха, че Столична община е допуснала част от маршрута на двете шествия да съвпадне. Радослав Стоянов от инициативния комитет на прайда се обърна с отворено писмо към кмета на София и вътрешния министър, в което разказва, че организаторите са подложени на натиск да сменят часа на събитието, въпреки че то е заявено преди хомофобското шествие. Пред него старши комисар Антон Златанов от СДВР е намекнал, че полицията не е длъжна да охранява събитието, тъй като то било “културна проява”, а не манифестация.

До този момент няма информация маршрутът на шествието против прайда да е променен. Марияна Найденова, директор по сигурността към Столична община, заяви пред БНТ, че нямало да има “събиране” на шествията, а само “точка на преминаване”: “Не се допуска събиране на едно и също място. Едно единствено нещо има… една точка на преминаване, където е възможно събиране двете шествия.” Според СДВР ще бъдат изградени “буферни зони”, между двете шествия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.