Узбекистан: гей-двойка е заплашена от затвор до три години, заради „незаконни сексуални контакти“

Полицията в Ташкент, столицата на Узбекистан (държава в Средна Азия, бивша съветска република) е арестувала  гей-двойка, които имат трайна връзка и живеят заедно в една квартира, съобщава сайтът на радио Би Би Си, като се позовава на едно узбекско електронно издание.

Узбекските власти ги обвиняват в това, че имат еднополови сексуални контакти помежду си, което е наказуемо по чл. 120 от Наказателния кодекс на тази страна и така двамата могат да получат присъди до три години затвор.

Според цитираното от Би Би Си електронно издание Uznews.uz, двамата младежи (единият е роден през 1988 г, а другият – през 1994 г.) се запознават през септември т.г. и започват да живеят заедно в квартира, която наемат в Мирзо-Угбекския район на Ташкент.

Арестуваните са били подложени на принудителен медицински преглед, който потвърдил, че те имат сексуални отношения.

Реакцията на хората в социалните мрежи към новината за ареста е много противоречива, се казва в съобщението на Би Би Си. След като тя се появява на ФБ страницата на Uznews.uz тя е събрала повече от сто коментара.

Много от ползвателите на Фейсбук осъждат ареста на еднополовата двойка.

„Средновековен абсурд! Отдавана е време да се махне този член от НК и това поведение да се разглежда като административна простъпка. Много хомофоби нищо не знаят за природата на еднополовите връзки и еднополовата ориентация и смятат такова поведение за аморално“, пише един ползвател.

Мнозина се съгласяват, че този член трябва да бъде премахнат от НК на Узбекистан.

Но има и други юзъри, които възприемат съобщението за ареста на двойката с голям ентусиазъм. „Всичко е правилно. Трябва да ги пъхнат в затвора и да ги осъдят до живот, за да не могат тези животни да развращават хората“, пише един от тях.

Някои говорят за необходимостта от утежняване на наказанията за други престъпления, които наистина вредят на обществото.

„Омръзна ни да четем новини за арести на проститутки и на гейове… Кога най-накрая властите ще почнат да ловят корупционерите?“, пита един коментатор във ФБ.

Някои обръщат внимание на основанието за ареста – медицинският преглед.

„Къде в закона пише, че трябва да има медицински преглед? Тъмна история. Такъв преглед се предвижда когато има заявление, че е упражнено сексуално насилие“, възмущава се един от ползвателите на ФБ.

А друг иронизира: „Имайте предвид, че ако ви арестуват на улицата или когато сте на гости на някого – приятел, колега, познат, е вероятно да поискат да проверят не само паспорта ви“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.